Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Jarzyny droższe, ale zdrowsze

0
Podziel się:

W wyniku upałów za warzywa możemy zapłacić nawet dwa razy więcej niż przed rokiem. Susza ma też jednak swoje zalety. Bez wilgoci nie rozwijają się choroby atakujące rośliny. Tak więc warzywa pochłaniają znacznie mniej środków chemicznych niż zwykle.

W wyniku upałów za warzywa możemy zapłacić nawet dwa razy więcej niż przed rokiem, pisze "Gazeta Wyborcza". Susza ma też jednak swoje zalety. Bez wilgoci nie rozwijają się choroby atakujące rośliny. Tak więc warzywa pochłaniają znacznie mniej środków chemicznych niż zwykle.

Jak podaje dziennik, w ubiegłym roku w lipcu za kilogram wczesnych ziemniaków płaciliśmy 60 groszy, a dziś ponad złotówkę. Podrożały także inne warzywa, takie jak sałata, bób, bakłażany i kolorowa papryka. * *
Jak pisze gazeta, najgorsza sytuacja panuje na Mazowszu i w Wielkopolsce. Także ogrodnicy z województwa lubuskiego - epicentrum klęski suszy - oceniają, że tegoroczne zbiory są tam o połowę mniejsze niż rok temu. Niektóre warzywa w ogóle nie nadają się do sprzedaży, a większość jest mniej smaczna niż zazwyczaj.

Profesor Stanisław Kaniszewski, szef Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach ocenia, że jeśli upaly się przedłużą. to ceny warzyw wzrosną mniej więcej o 20 procent - czytamy w "Gazecie Wyborczej".

Z kolei Jacek Urbanek, współwłaściciel jednego z największych w kraju zakładu przetwórstwa warzyw, twierdzi, że na razie nie płacimy za warzywa więcej, bo skupowane są te, które ogrodnicy nawadniają. Jego zdaniem ceny późnych warzyw skoczą nie o 20, ale nawet o 100 procent.

Jak pisze "Gazeta", susza ma jednak swoje zalety. Bez wilgoci nie rozwijają się choroby atakujące rośliny. Z tego powodu tegoroczne warzywa, choć drogie - są zdrowsze, ponieważ pochłonęły znacznie mniej środków chemicznych niż zwykle.

gospodarka
wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)