Najpopularniejszy w Polsce portal o finansach i biznesie
Koniec z limitem produkcji cukru. Zapowiada się ostra walka konkurencyjna

Koniec z limitem produkcji cukru. Zapowiada się ostra walka konkurencyjna

Uprawą buraków cukrowych w Polsce zajmuje się ponad 34 tysiące rolników. Fot. JWGreen/wikipedia.org
Uprawą buraków cukrowych w Polsce zajmuje się ponad 34 tysiące rolników.

Zniesienie limitowania produkcji cukru silnie zwiększy konkurencję pomiędzy producentami cukru w UE, dlatego istotne jest wspieranie rozwoju upraw buraków cukrowych i produkcji cukru w Polsce - uważa resort rolnictwa. Polska jest trzecim producentem cukru w Unii Europejskiej.

- Zniesienie kwotowania produkcji cukru od 1 października 2017 roku, toczące się negocjacje UE w zakresie liberalizacji handlu z krajami trzecimi oraz koniunktura na rynku światowym to główne czynniki mające wpływ na rozwój sytuacji na tym rynku - napisał resort rolnictwa, komentując zniesienie limitowania produkcji cukru.

Ważną zmianą regulacji handlowych jest zniesienie ograniczeń ilościowych w eksporcie oraz pozwoleń monitorujących wywóz, co zwiększy możliwość eksportu cukru poza rynek Unii Europejskiej.

Zobacz też: Fakty i mity na temat cukru

 

 

Koniec z minimalną ceną skupu buraków cukrowych

Wraz ze zniesieniem kwot, przestała obowiązywać minimalna cena skupu buraków cukrowych. Utrzymane są natomiast instrumenty wzmacniające relacje w łańcuchu marketingowym (organizacje producentów i ich zrzeszenia, organizacje międzybranżowe), kryzysowe instrumenty wsparcia rynku, związana z produkcją płatność do buraków cukrowych oraz ochrona celna (cła i kontyngenty).

Na rynku cukru jednym z elementów, na podstawie których podejmuje się działania kryzysowe, jest system monitorowania, o co zabiegała Polska. Jest on niezbędny do sporządzania przez Komisję Europejską szczegółowego bilansu cukru i izoglukozy w UE. Działania te pozwolą na bieżącą analizę sytuacji na rynku cukru na szczeblu unijnym i krajowym oraz podejmowanie decyzji w zakresie rynku cukru - zaznacza resort rolnictwa.

Program rozwoju rynków rolnych na lata 2015-2020, opracowany przez Ministerstwo Rolnictwa, zakłada rozwój uprawy buraków cukrowych, w tym poprawę wydajności ich uprawy oraz zapewnienie odpowiedniej wielkości produkcji cukru, która powinna zagwarantować bezpieczeństwo żywnościowe w kraju oraz stabilizację sytuacji finansowej plantatorów buraków cukrowych oraz producentów cukru.

Ministerstwo przypomina, że prowadziło intensywne działania na rzecz zacieśnienia współpracy pomiędzy uczestnikami rynku cukru - Krajowym Związkiem Plantatorów Buraków Cukrowych i Związkiem Producentów Cukru w Polsce. Porozumienie zostało podpisane 19 kwietnia br., określa ono zasady współpracy między plantatorami buraków cukrowych, a producentami cukru w Polsce, co ma szczególnie istotne znaczenie w obliczu likwidacji kwot produkcyjnych w sektorze cukru.

Polska znaczącym graczem na światowym rynku

Polska jest trzecim producentem cukru w Unii Europejskiej, po Francji i Niemczech. Uprawą buraków cukrowych w Polsce zajmuje się ponad 34 tysiące rolników.

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej szacuje, że w tym roku cukrownie w Polsce wytworzą 2,1 mln ton cukru. Krajowe zapotrzebowanie na cukier oceniane jest na ok. 1,75 mln ton. W rezultacie konieczny będzie duży eksport cukru.

W Polsce produkcją cukru zajmują się cztery koncerny: trzy niemieckie Pfeifer & Langen Polska S.A., Nordzucker Polska, Suedzucker Polska oraz Krajowa Spółka Cukrowa posiadająca 40 proc. krajowego rynku cukru.

gospodarka, rolnictwo, handel, mrirw, przetwórstwo, buraki cukrowe
PAP
Czytaj także
Polecane galerie
Michał
2017-10-11 00:04
Cukrownie szkopy wykupili to już limity można zlikwidować.
Michał
2017-10-11 00:04
Cukrownie szkopy wykupili to już limity można zlikwidować.
Michał
2017-10-11 00:04
Cukrownie szkopy wykupili to już limity można zlikwidować.
Pokaż wszystkie komentarze (10)