Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

Co drugi ziemniak w Tesco jest z okolic Radomska

0
Podziel się:

Oferując swoje ziemniaki dużym sieciom handlowym, nie mają żadnych kompleksów.

Co drugi ziemniak w Tesco jest z okolic Radomska

Grupa rolników z okolic Dmenina w gminie Kodrąb pod Radomskiem uzyskała niezbędne certyfikaty, nawiązała kontakty... - Początki były trudne, ale dziś jesteśmy w sklepach rozpoznawalni - mówi Andrzej Ostrowicz z rodzinnej firmy Bugaj. Firma ma siedzibę we wsi o tej samej nazwie. W nowoczesnych halach ziemniaki są kontrolowane i po zapakowaniu do worków przygotowywane do wysyłki. Wkrótce będą na miejscu również czyszczone i myte. Miesięcznie przez hale Bugaju przechodzi od tysiąca do półtora tysięcy ton ziemniaków. Ostrowiczowie współpracę z dużymi sieciami handlowymi rozpoczęli kilka lat temu. - Przypadkowo nawiązaliśmy kontakt z nieistniejącą już w Polsce siecią Ahold. Wtedy postanowiliśmy, że zmobilizujemy kilku rolników, by otworzyli się na innowacje, nowoczesność i związali swoją przyszłość z uprawą ziemniaków - opowiada Andrzej Ostrowicz. - To był początek grupy producenckiej, która dziś dostarcza ziemniaki do sklepów należących do Tesco, współpracuje z Carrefourem, ma podpisaną umowę z Makro Polska. By
było to możliwe, każdy producent ziemniaków, współpracujący z Bugajem, musiał uzyskać certyfikat GLOBAL G.A.P. - To międzynarodowy system produkcji żywności. Rolnicy są zobowiązani do przestrzegania surowych norm i reguł produkcji ziemniaków, są objęci corocznym audytem - wyjaśnia Ostrowicz. - Wszystkie zabiegi, wykonywane na polu, muszą wpisywać w specjalne dzienniki. Dzięki tak ściśle nadzorowanym uprawom wiadomo, od kogo ziemniaki pochodzą, jakiego są gatunku, a nawet na którym polu wyrosły. W tej chwili grupa producentów liczy 15 osób. Jednym z nich jest Rafał Bogacz. Z firmą Bugaj współpracuje od czterech lat. - Początki nie były łatwe. Zdobycie certyfikatu zajęło mi rok, ale dziś wiem, że było warto - mówi. - Musiałem się trochę douczyć, trochę poczytać. Jeśli ktoś chce produkować więcej ziemniaków, dobrych, które kupi klient, musi się rozwijać.

wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)