Notowania

wiadomości
15.03.2011 08:13

Ograniczenia sprzedaży cukru w stołecznych marketach

Cena cukru wciąż rośnie. Nie tylko w marketach i osiedlowych sklepach, ale również na światowych giełdach. Już teraz w warszawskich hipermarketach wprowadzono limity - w jednym koszyku możemy mieć maksymalnie pięć lub dziesięć (w zależności od sklepu) kilogramów cukru. Wszystko z obawy, że wkrótce go zabraknie: warszawiacy w popłochu wykupują zapasy.

Podziel się
Dodaj komentarz

Cena kilograma słodkiego produktu rośnie w zawrotnym tempie. Od stycznia prawie się podwoiła - teraz za kilogram cukru płacimy około sześciu złotych. Czytaj też: Analitycy: wkrótce 5 zł za litr paliwa Cena cukru wzrasta w związku z klęskami żywiołowymi, które zniszczyły uprawy buraków i trzciny cukrowej. Podobna sytuacja miała miejsce w 2004 roku - wtedy cena tego produktu wzrosła z niecałych dwóch do ponad trzech złotych za kilogram. Obecny deficyt cukru ma swoją przyczynę także w ograniczeniach w produkcji - w Unii Europejskiej po reformie rynku cukrowego rocznie wytwarza się o 6 mln ton mniej cukru. Polska produkuje nie więcej, niż 1,4 mln ton rocznie. Specjaliści twierdzą, że cena cukru może ulec obniżeniu dopiero, kiedy zaprzestaniemy kupowania go w tak dużych ilościach. Na to jednak - jak mówią - na razie się nie zapowiada. Źródło: TVN Warszawa Wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera! Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj
się! Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm. Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!

Tagi: wiadomości
Źródło:
Polska The Times
komentarze
+1
+1
ważne
smutne
ciekawe
irytujące
Napisz komentarz