Cena kilograma słodkiego produktu rośnie w zawrotnym tempie. Od stycznia prawie się podwoiła - teraz za kilogram cukru płacimy około sześciu złotych. Czytaj też: Analitycy: wkrótce 5 zł za litr paliwa Cena cukru wzrasta w związku z klęskami żywiołowymi, które zniszczyły uprawy buraków i trzciny cukrowej. Podobna sytuacja miała miejsce w 2004 roku - wtedy cena tego produktu wzrosła z niecałych dwóch do ponad trzech złotych za kilogram. Obecny deficyt cukru ma swoją przyczynę także w ograniczeniach w produkcji - w Unii Europejskiej po reformie rynku cukrowego rocznie wytwarza się o 6 mln ton mniej cukru. Polska produkuje nie więcej, niż 1,4 mln ton rocznie. Specjaliści twierdzą, że cena cukru może ulec obniżeniu dopiero, kiedy zaprzestaniemy kupowania go w tak dużych ilościach. Na to jednak - jak mówią - na razie się nie zapowiada. Źródło: TVN Warszawa Wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera! Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj
się! Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm. Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!