Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

Ograniczenia sprzedaży cukru w stołecznych marketach

0
Podziel się:

Cena cukru wciąż rośnie. Nie tylko w marketach i osiedlowych sklepach, ale również na światowych giełdach. Już teraz w warszawskich hipermarketach wprowadzono limity - w jednym koszyku możemy mieć maksymalnie pięć lub dziesięć (w zależności od sklepu) kilogramów cukru. Wszystko z obawy, że wkrótce go zabraknie: warszawiacy w popłochu wykupują zapasy.

Ograniczenia sprzedaży cukru w stołecznych marketach

Cena kilograma słodkiego produktu rośnie w zawrotnym tempie. Od stycznia prawie się podwoiła - teraz za kilogram cukru płacimy około sześciu złotych. Czytaj też: Analitycy: wkrótce 5 zł za litr paliwa Cena cukru wzrasta w związku z klęskami żywiołowymi, które zniszczyły uprawy buraków i trzciny cukrowej. Podobna sytuacja miała miejsce w 2004 roku - wtedy cena tego produktu wzrosła z niecałych dwóch do ponad trzech złotych za kilogram. Obecny deficyt cukru ma swoją przyczynę także w ograniczeniach w produkcji - w Unii Europejskiej po reformie rynku cukrowego rocznie wytwarza się o 6 mln ton mniej cukru. Polska produkuje nie więcej, niż 1,4 mln ton rocznie. Specjaliści twierdzą, że cena cukru może ulec obniżeniu dopiero, kiedy zaprzestaniemy kupowania go w tak dużych ilościach. Na to jednak - jak mówią - na razie się nie zapowiada. Źródło: TVN Warszawa Wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera! Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj
się! Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm. Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!

wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)