Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Afera solna-bezpieczeństwo

0
Podziel się:

Badania produktów żywnościowych, przeprowadzone po wybuchu tzw. afery solnej wskazują, że zdrowie konsumentów nie było zagrożone - powiedział na konferencji prasowej Witold Choiński z Rady Gospodarki Żywnościowej. W komunikacie Rada podkreśliła, że polski przemysł spożywczy działa odpowiedzialnie i etycznie.

Badania nie wykazały żadnej szkodliwości produktów dla ludzi. Przedstawiciele Rady zaznaczają, że wszystkie zakłady w których stosowano sól wypadową do produkcji żywności, padły ofiarą oszustwa i nie kierowały się chęcią zysku. Zakłady, podobnie jak konsumenci, zostały oszukane a ich dobre imię narażone na szwank - napisano w specjalnym oświadczeniu.
Przedstawiciele Rady podkreślają również, że polski system kontroli żywności jest uznawany za jeden z najszczelniejszych w Europie i na świecie.
Wiceprzewodniczący Rady Gospodarki Żywnościowej Andrzej Gantner, powiedział, że gotowe produkty żywnościowe są badane również przez producentów. Sól wypadowa, która trafiła do zakładów przetwórczych, zawierała około 2 procent mniej chlorku sodu w porównaniu do soli spożywczej - wyjaśnił Andrzej Gantner.
Jak wyjaśnił finalne wyniki badań artykułów spożywczych wyprodukowanych z użyciem soli wypadowej nie dawały żadnych przesłanek, że stanowią jakiekolwiek zagrożenie. Andrzej Gantner podkreślił, że nie każdy produkt zafałszowany musi być niebezpieczny dla konsumentów.
Zastępca głównego lekarza weterynarii Jarosław Naze zapewnił, że żadna substancja zawarta w soli wypadowej nie stanowiła zagrożenia dla zdrowia konsumentów. Z tego powodu, nie zostaną podane do publicznej wiadomości nazwy zakładów, w których stosowano do produkcji sół wypadową jako spożywczą. Jarosław Naze zapewniał , że polska produkcja w pełni bezpieczna.
Afera solna wybuchła kilkanaście dni temu. Okazało się, że sól wypadowa stosowana między innymi w sektorze drogowym czy energetycznym była sprzedawana zakładom przetwórczym jako sól spożywcza i była używana do produkcji żywności.

IAR

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)