Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Banki Żywności: Jedna trzecia wyprodukowanej żywności marnuje się

0
Podziel się:

Jedna trzecia wyprodukowanej żywności marnuje się, a jednocześnie wiele osób cierpi z powodu niedożywnienia. Banki Żywności rozpoczynają kampanię społeczną, której celem przekonanie Polaków do  tego, by nie marnowali jedzenia.

Prezes Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski powiedział, że należy sensownie wykorzystywać to, co już zostało wyprodukowane, bo wyrzucając żywność marnujemy także opakowania, energię, pracę i czas potrzebny do jej wyprodukowania.

Jakub Antoszewski z instytutu badawczego Millward-Brown SMG/KRC powiedział, że jedna trzecia Polaków przyznaje się do tego, że wyrzuca żywność, i są to sytuacje codzienne. Powodem jest kupowanie zbyt dużej ilości produktów i złe ich przechowywanie. Najczęściej marnuje się pieczywo, wędliny i mięso oraz warzywa i owoce.

Jak podkreśliła profesor Marta Mitek z Wydziału Nauk o Żywności SGGW, najważniejsze jest rozsądne planowanie zakupów i właściwe przechowywanie. Trzeba też zwracać uwagę na datę przydatności do spożycia i temperaturę przechowywania umieszczone na opakowaniu. Warto pamiętać, że lodówce nie powinno się przechowywać chleba i niektórych warzyw, na przykład pomidorów.

O tym jak zadbać o świeżość naszych zapasów i nie dopuścić do marnowania żywności można dowiedzieć się na stronie internetowej prowadzonej przez Banki Żywności . Tam też znajdziemy wiele przepisów na wykorzystanie różnych artykułów, które najczęściej kupujemy na zapas i zbyt długo zalegają półki w lodówce, a następnie są wyrzucane.

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)