Prezes Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski powiedział, że należy sensownie wykorzystywać to, co już zostało wyprodukowane, bo wyrzucając żywność marnujemy także opakowania, energię, pracę i czas potrzebny do jej wyprodukowania.
Jakub Antoszewski z instytutu badawczego Millward-Brown SMG/KRC powiedział, że jedna trzecia Polaków przyznaje się do tego, że wyrzuca żywność, i są to sytuacje codzienne. Powodem jest kupowanie zbyt dużej ilości produktów i złe ich przechowywanie. Najczęściej marnuje się pieczywo, wędliny i mięso oraz warzywa i owoce.
Jak podkreśliła profesor Marta Mitek z Wydziału Nauk o Żywności SGGW, najważniejsze jest rozsądne planowanie zakupów i właściwe przechowywanie. Trzeba też zwracać uwagę na datę przydatności do spożycia i temperaturę przechowywania umieszczone na opakowaniu. Warto pamiętać, że lodówce nie powinno się przechowywać chleba i niektórych warzyw, na przykład pomidorów.
O tym jak zadbać o świeżość naszych zapasów i nie dopuścić do marnowania żywności można dowiedzieć się na stronie internetowej prowadzonej przez Banki Żywności . Tam też znajdziemy wiele przepisów na wykorzystanie różnych artykułów, które najczęściej kupujemy na zapas i zbyt długo zalegają półki w lodówce, a następnie są wyrzucane.