Dzieci, które uległy zatruciu, są hospitalizowane w dwóch placówkach medycznych w mieście Pingliang. Większość z nich nie ukończyła 14. roku życia. Ze wstępnych ustaleń śledztwa wynika, że przyczyną zatrucia były azotyny znajdujące się w produktach dwóch lokalnych zakładów przetwórstwa mlecznego. Azotyny wykorzystywane są przy produkcji wyrobów mięsnych. Zaledwie w ubiegłym tygodniu chińskie służby sanitarne nakazały wstrzymanie produkcji w połowie zakładów mleczarskich w kraju. W Chinach, gdzie wcześniej wielokrotnie stwierdzano przypadki skażenia produktów mlecznych, trwa kampania mająca na celu wyeliminowanie z rynku nieuczciwych producentów. W 2008 roku co najmniej sześcioro dzieci zmarło, a prawie 300 000 zachorowało po spożyciu produktów mlecznych, w których wykryto toksyczną substancję melaminę. Dodawana do mleka, w sztuczny sposób zawyżała testy na zawartość białka. Jednocześnie władze stosują represje wobec osób, które chciały przeprowadzenia w Chinach niezależnego śledztwa dotyczącego skażenia
produktów mlecznych.