Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Dziś przypada Światowy Dzień Żywności

0
Podziel się:

Ideą tego dnia ustanowionego przez FAO (Organizację ds. Wyzywienia i Rolnictwa) jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat problemów żywnościowych w skali globalnej, oraz lokalnej - w poszczególnych społeczeństwach.

W Polsce ponad 2 i pół miliona osób żyje w skrajnym ubóstwie. To stan, w którym nie wystarcza na zaspokojenie nawet tak podstawowych potrzeb jak jedzenie. Paradoksalnie - bardzo wiele żywności się marnuje.

Maria Gosiewska z polskiej Federacji Banków Żywnosci podkreśla, że każdy może zadbać o to, by żywność była właściwie wykorzystywana. Wystarczy kupować tylko rzeczy potrzebne, często sprawdzać daty ważności produktów w lodówce oraz w szafkach z zapasami. Trzeba tez kierować się zasadą, że produkty , które najwczesniej trafiły do naszych zapasów powinny być nawczesniej zużyte. Przedstawicielka Federacji Banków Żywności podkreśla, że najczęściej marnują się artykuły o krótkim okresie przydatności do spożycia.

Federacja Banków Żywnosci w Polsce zwraca się także do producentów artykułów o spożywczych o przekazywanie produktów na rzecz potrzebujących. Maria Gosiewska powiedziała, że obecnie obowiązujące przepisy nie sprzyjają temu, bo od darowizny trzeba zapłacić podatek Vat. Przedstawicielka Federacji Banków Żywności podkreśla, ze w tej sytuacji darowizny żywnościowe na cele charytatywne tym bardziej powinny być docenione.

Banki Żywności to organizacje które zajmują się zagospodarowaniem żywnosci przekazanej przez producentów i zebranej w akcjach charytatywnych. Przechowują żywność w odpowiednich magazynach i przekazują organizacjom społecznym, które prowadzą dożywianie w różnych formach. W Polsce Banki Żywności współpracują z ponad 3 tysiącami organizacji wspierających prawie półtora miliona osób . W 2007 roku przekazały 49 tysięcy ton żywności na rzecz potrzebujących.

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)