Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

Francja - Sylwester - ostrygi

0
Podziel się:

Na francuskim sylwestrowym stole nie może zabraknąć owoców morza - przede wszystkim ostryg. Najlepiej smakują naturalne, żywe, ale mistrzowie patelni we Francji prześcigają się w wymyślaniu różnych sposobów ich przygotowania.

Ceniono je już w dawnych czasach. Od XVIII wieku stały się prawdziwym przysmakiem. W sylwestra co roku Francuzi zjadają -100 tysięcy ton ostryg. Jeśli je się je na surowo, a takie są najsmaczniejsze, to nie wolno ich połykać, tylko trzeba dobrze pogryżć, żeby nam do żołądka nie wpadały żywe.
Są ostrygi << motylki >> czyli koktajlowe, ostrygi dla estetów czarujące cudowną paletą pasteli - seledin - poprzeplatanem błękitem i różowymi smugami. Swoich wielbicieli mają ostrygi płaskie, czyli << belony >>, hodowane tylko w Bretanii, mleczne i przejrzyste. Najmniejsza opatrzona jest numerem pięć, największa ciezy się << potrójnym zerem >>. To ostryga gigant - ważąca 150 gramów.
Przyrządzane są z truflami, z jajkiem ze szpinakiem zapiekane z serem albo w gęstym sosie z gęsimi wątróbkami. W sylwestrowym menu na francuskim stole, poza ostrygami muszą się także znaleźć homar, krab, langusta i ślimaki morskie, ale może być także łosoś w sezamkach, czy krewetki w ostrej papryce na kawałkach ananasa w miodzie z kardamonem i świeżą kolendrą.

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)