Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

Hiszpania: słońce i kuchnia kuszą turystów

0
Podziel się:

Rośnie liczba turystów, którzy na miejsce wypoczynku wybierają Hiszpanię, ale nie ze względu na słońce i plaże, tylko na gastronomię. Jak informuje Instytut Studiów Turystycznych, w 2013 roku Półwysep Iberyjski odwiedziło siedem i pół miliona zagranicznych turystów, którzy przyjechali, aby posmakować lokalnych dań.
Z ankiet wynika, że Hiszpania jest coraz częściej celem podróży gastronomicznych. Te odbywają się przez cały rok, a podróżni wybierają miejscowości słynące z dobrej kuchni. "W mojej rodzinie reprezentuję trzecie pokolenie kucharzy. Myślę, że sukcesem mojej restauracji jest połączenie nowoczesności z tradycją" - mówi Nandu Jubany, właściciel znanej katalońskiej restauracji, położonej z dala od turystycznych szlaków.
Hiszpańskie dania są po włoskich drugimi najbardziej lubianymi przez Europejczyków. A kuchnia Półwyspu Iberyjskiego jest uważana za jedną z najzdrowszych. W Kraju Basków działa od lat jedyny na świecie uniwersytet gastronomiczny.

IAR

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)