Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

"Jest za wcześnie, by stwierdzić, że na polski rynek trafiło mięso, skażone dioksynami"

0
Podziel się:

Polska jest w grupie krajów, które importowały wieprzowinę z Irlandii - mówią Polskiemu Radiu urzędnicy w Komisji Europejskiej. Nie oznacza to jednak, że trafiło do nas skażone dioksynami mięso. Po wykryciu trucizny, władze w Dublinie zdecydowały wczoraj o wycofaniu z rynku wyrobów, wyprodukowanych od września tego roku.

Bruksela ma informacje, że Irlandia od tego czasu eksportowała mięso wieprzowe i przetwory mięsne mniej więcej do dwudziestu krajów Unii, a także tych spoza Wspólnoty. Wszystkie zostały od razu powiadomione o wykryciu dioksyn.

Urzędnicy w Komisji mówią, że Polska jest na liście, ale od razu podkreślają, że za wcześnie, by stwierdzić, że na nasz rynek trafiło mięso, skażone dioksynami. Bruksela zaleca spokój i postępowanie zgodnie z procedurami. Kraje, do których od września eksportowane było irlandzkie mięso, powinny wycofać wszystkie produkty i je przebadać. Dopiero po dokładnej analizie będzie można ustalić, czy skażone mięso trafiło na polski rynek i w jakich ilościach.

Jutro odbędzie się spotkanie ekspertów z krajów, które importowały irlandzkie mięso wieprzowe i przetwory mięsne. Mają wymienić się informacjami i zdecydować o dalszych działaniach.

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)