Można spożywać produkty hermetycznie zapakowane, ale bardzo dokładnie należy sprawdzić konserwy i puszki przed otwarciem. Takie, które mają mają rdzawe plamy, wydęte wieczka czy są uszkodzone - trzeba wyrzucić. Również nie nadają się do jedzenia domowe przetwory w słoikach czy wekach z zalanych piwnic.
Krystyna Rybińska zwraca uwagę, że sprzęty kuchenne o porowatych powierzchniach oraz zalane drewniane deski kuchenne są siedliskiem bakterii nie nadają się do użytku i dezynfekcji. Można natomiast umyć i zdezynfekować naczynia szklane i o gładkich powierzchniach.
Ekspert z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego ostrzega, że nie można jeść owoców i warzyw z terenów dotkniętych powodzią. Żywność zanieczyszczona, spleśniała jest szkodliwa dla zdrowia. Jej spożywanie może spowodować zatrucie, a nawet śmierć.