Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Poznań - prokuratura - sól

0
Podziel się:

Eksperci stwierdzili, że sól przemysłowa używana w przemyśle spożywczym nie stanowiła zagrożenia dla zdrowia ludzi. Poinformowała o tym na konferencji prasowej Prokuratura Okręgowa w Poznaniu, która nie wyklucza zmiany kwalifikacji przestępstwa w związku z postawionymi zarzutami w tzw. aferze solnej.

Rzeczniczka Prokuratur Okręgowej w Poznaniu, prokurator Magdalena Mazur-Prus poinformowała, że według ustaleń ekspertów, w soli przemysłowej znajdowały się dioksyny i toksyczne pierwiastki, ale ich stężenie nie przekraczało wartości zagrażających zdrowiu. Wynika z tego, że osoby podejrzane w związku ze sprzedażą soli przemysłowej jako soli spożywczej nie spowodowały zagrożenia dla zdrowia ludzi.
Prokuratura bierze więc pod uwagę zmianę zarzutów przedstawionym tym pięciu osobom na wprowadzenie do obrotu zafałszowanego środka spożywczego. Grozi za to grzywna, ograniczenie wolności lub do roku pozbawienia wolności. Do zmiany zarzutów potrzeba jednak dodatkowych ekspertyz. Prokurator Mazur-Prus dodała, że prokuratura bada też, czy podejrzani nie dopuścili się oszustwa.

IAR

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)