Rosja zakazała importu warzyw z Unii Europejskiej 2 czerwca, kiedy w krajach europejskich doszło do fali poważnych zatruć pokarmowych wywołanych bakterią e.coli. Później Moskwa zapewniła, że zniesie embargo, gdy otrzyma od Brukseli gwarancję, iż produkty z krajów Unii są bezpieczne. Według moskiewskich mediów, w Rosji nie zanotowano przypadków wwozu z Unii warzyw zainfekowanych groźna bakterią. Pod koniec czerwca władze Rosji zaczęły powoli łagodzić restrykcje. Polska może wysyłać świeże warzywa na rosyjski rynek od 20 lipca. Ostatnio zakaz obowiązywał jeszcze pięć państw: Niemcy, Słowenię, Litwę, Łotwę i Estonię.
Zakaz sprzedaży świeżych warzyw na rynek rosyjski był dla rolników Wspólnoty bardzo dotkliwy. Tylko w zeszłym roku Unia sprzedała do Rosji świeże warzywa o wartości około 600 milionów euro.
IAR