Najzdrowszą formą parzenia kawy jest espresso. Ma najmniej kofeiny. Bardzo ważna jest w nim kremowa pianka. Jej warstwa ma być elastyczna i po zamieszaniu wracać na swoje miejsce.
Dziennik radzi, by kupując kawę zwrócić uwagę na wygląd ziaren. Powinny być bez defektów. Ważne jest też ich pochodzenie oraz okres, jaki upłynął od ich palenia. Maksimum dwa tygodnie. Najdroższą kawą na świecie jest robusta z Indonezji - Kopi Luvak. Kilogram zielonych ziaren kosztuje około trzech tysięcy złotych. Jej owoce zjadane są przez lisa, wydalane i dopiero wtedy zbierane. W żołądku zwierzęcia zachodzą unikalne procesy fermentacji.
Zawodowym parzeniem kawy zajmują się bariści. W Polsce jest ich około stu. Aktualnym mistrzem świata baristów- czytamy w Rzeczpopsolitej - jest Duńczyk Klaus Thomsen.
Rzeczpospolita/ew/pul