Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

"Rzeczpospolita" - Żywność drożeje

0
Podziel się:

Na świecie rosną ceny surowców. W Polsce bardziej odczujemy to po świętach - twierdzi "Rzeczpospolita". W ciągu roku cukier podrożał o niemal siedemdziesiąt procent, a kakao o dwie trzecie. Od dwóch miesięcy drożeją też produkty mleczarskie. Na przykład chude mleko w proszku jest teraz o prawie pięćdziesiąt procent droższe niż przed rokiem.

Wzrost cen na światowych giełdach jest zawsze odczuwalny z opóźnieniem i nigdy w takich rozmiarach - uspokaja główny ekonomista Raiffeisen Bank Polska Jacek Wiśniewski. Jednak podwyżki są już zauważalne. W pierwszym półroczu w Polsce herbata podrożała o siedem procent, a słodycze od pięciu do dziesięciu procent.
Według "Rzeczpospolitej", polskich konsumentów przed znacznymi podwyżkami ratują zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Dla handlowców to najważniejszy okres w roku. Nie chcą odstraszać klientów, dlatego wiele podwyżek biorą na siebie i rezygnują na przykład z części marży.
"Rzeczpospolita" pisze, że przyczyną podwyżek jest wzrost popytu - więcej produktów mleczarskich kupuje Rosja oraz kraje latynoamerykańskie. Rekordowo drogie surowce to także efekt słabych zbiorów w niektórych krajach, na przykład herbaty oraz ziarna kakaowego.

"Rzeczpospolita"/iar/mf/kusiak

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)