Francja - Święto Kuchni
W Paryżu trwa trzydniowe Swięto Kuchni. Nad Sekwaną obecna jest także polska sztuka kulinarna.
Od piątku, przez cały weekend, w Paryżu i w regionie stołecznym organizowanych jest wiele imprez mających przybliżyć arkana sztuki gotowania - dorosłym i dzieciom, dla których przeznaczone są warsztaty kulinarne. W ramach święta Instytut Polski zorganizował pod patronatem żony ambasadora RP Aleksandry Orłowskiej degustację potraw przygotowanych przez mistrza Aleksandra Barona. Jego zdaniem polska sztuka kulinarna wkroczyła w fazę dynamicznego rozwoju - z jednej strony sięga do tradycji, a z drugiej dzięki zastosowaniu współczesnych technik gotowania unowocześnia stare przepisy sprzed stuleci.
Na spotkaniu z francuskimi dziennikarzami podano między innymi chłodnik z rakami, wędzoną pierś gęsi z jarzębiną, łososia bałtyckiego marynowanego w buraczkach i wódce owocowej oraz befsztyk z żubra z białą marchewką grillowaną, dzikim tymiankiem i rydzami marynowanymi w miodzie. Francuscy goście nie kryli zdumienia dla wyobraźni mistrza i wyrafinowanego smaku polskiej kuchni.
Informacyjna Agencja Radiowa/IAR/Marek Brzeziński/Paryż/mcm/pbp