Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

Tłusty Czwartek

0
Podziel się:

Dziś Tłusty Czwartek, tradycyjnie rozpoczynający ostatni tydzień karnawału. Okres ten nazywany jest też "mięsopustem" lub "zapustami". Zapusty są staropolską nazwą karnawału, który zgodnie z religią chrześcijańską, trwa od święta Trzech Króli do Środy Popielcowej.

Według Zygmunta Glogera, historyka i etnografa, ostatni czwartek karnawału został nazwany "tłustym" od ... tłustych biesiad. Zarówno lud wiejski, jak i szlachta w ten sposób chcieli wynagrodzić sobie, czekający ich sześciotygodniowy post, zakazujący hucznych zabaw i posiłków mięsnych.
Do dziś nie wiadomo jednak, skąd wzięły się pączki, tak chętnie zjadane w Tłusty Czwartek. Historia nasłynniejszych z nich, pączków wiedeńskich, sięga 1683 roku, kiedy Turcy oblegali miasto. Wszyscy piekarze walczyli na wałach, a żony zastępowały ich przy piecach i dzieżach. Małżonka piekarza Krapfa wpadła na pomysł, by bardziej zgłodniałym obrońcom usmażyć kule z drożdżowego ciasta. Te pierwsze pączki, pozbawione cukru i nadzienia, nazwano "Krapfen", i tak już zostało.
Jak silna jest w Polsce tradycja jedzenia pączków, świadczy dziennikarski zapis liczący ponad sto lat. W 1900 roku felietonista "Czasu" pisał, że gdyby "zsypać w jedno miejsce pączki usmażone w Tłusty Czwartek we lwowskich cukierniach i kuchniach, powstałby stos wyższy, niz tatrzańskie szczyty".

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)