Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

Tradycyjny francuski stół na Boże Narodzenie

0
Podziel się:

s Tradycyjny francuski stół na Boże Narodzenie

Francuzi chętnie przejmują nowe trendy w dekorowaniu świątecznego stołu. Jednak tradycyjne menu na Boże Narodzenie przestrzegane jest bardzo skrupulatnie.
Zwyczajowe kolory na francuskim stole - to zielony, czerwony i złoty. W tym ostatnim mogą być na przykład talerze, które ustawia się na czerwono-zielonym obrusie. W tym roku proponowane są także zestawy niebieskie, czyli powrót do królewskiej barwy na republikański świąteczny stół, czarne - w tym będzie do twarzy potrawom z małżami świętego Jakuba, czyli przegrzebkami, czy wreszcie srebrne, pamiętając o tym, że ten kolor wymaga spokoju, finezji i równowagi, a zatem żadnych potraw w czerwonym sosie. W tradycyjnym menu na Boże Narodzenie, które we Francji obchodzone jest tylko 25 grudnia, musi się znaleźć kapłon, najczęściej pieczony, z kasztanami lub suszonymi owocami, bądź z cytronelą i w mleczku kokosowym; gęsie wątróbki, przysmażane lub w zupie grzybowej, kasztanowej lub dyniowej, wreszcie ostrygi - najlepsze są surowe, o lekko błękitnej wpadającej w turkus barwie, pachnące jodem, ale mogą być także w galaretce z szampanem. A na deser buche /czyt. biusz/, czyli polano - bardzo słodkie ciasto z kremem, ale
może być z dodatkiem białej czekolady, owoców kiwi i kandyzowanego imbiru.

Informacyjna Agencja Radiowa

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)