Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Większość Europejczyków jest przeciwna klonowaniu zwierząt do produkcji żywności

0
Podziel się:

Z sondażu przeprowadzonego w krajach Unii wynika, że 61 procent ankietowanych uważa, iż jest to moralnie niewłaściwe, a prawie połowa nie skosztowałaby produktów z klonów.

Badanie wykazało, że Polacy też są sceptyczni, ale nie należą do grupy zagorzałych przeciwników. 55 procent rodaków uważa, że klonowanie zwierząt jest nie do zaakceptowania, a 40 procent nie wypiłoby mleka od sklonowanej krowy i nie zjadłoby mięsa ze sklonowanej świni.

Sondaż mówi też o obawach Europejczyków. Zdecydowana większość pytanych podkreśla, że trudno przewidzieć skutki klonowania zwierząt, a trzy czwarte uważa, że doprowadzi ono do klonowania ludzi.

Badanie opinii publicznej to część toczącej się w Europie i wzbudzającej kontrowersje debaty na temat ewentualnego dopuszczenia na rynek mięsa, czy mleka klonów. Wyniki sondażu przeanalizuje teraz Bruksela, która czeka też na ostateczną opinię unijnej agencji do spraw Bezpieczeństwa Żywności, oraz grupy europejskich etyków. Dopiero wtedy Komisja Europejska zdecyduje, czy żywność pochodząca z klonowanych zwierząt może trafić na unijny rynek. Kategorycznie sprzeciwia się temu Parlament Europejski.

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)