Zapewnienie żywności w odpowiedniej ilości i jakości oraz ograniczenie jej marnotrawienia to niektóre wyzwania czekające na naukowców - mówił w piątek w Warszawie wiceminister resortu nauki Maciej Banach.
Na temat głównych wyzwań stojących przed europejskim przemysłem rolno-spożywczym i tendencjami w badaniach żywności dyskutuje w stolicy ponad 400 ekspertów sektora rolno-spożywczego. Biorą oni udział w konferencji "Żywność i żywienie w XXI wieku".
"Zdrowa żywność, zdrowe odżywianie się i zdrowie publiczne to niezwykle ważne tematy dzisiejszej Europy. Wystarczy wspomnieć kwestie GMO, zakażenia żywności dioksynami czy bakterią E.coli - bez nauki trudno byłoby sobie z tymi zagadnieniami poradzić" - powiedział podczas konferencji wiceminister resortu nauki i szkolnictwa wyższego.
Według niego, jednym z najważniejszych wyzwań stojących przed naukowcami zajmującymi się zagadnieniami żywności jest zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego. Oznacza to produkcję żywności nie tylko w odpowiedniej ilości, ale też jakości.
"Zdrowe żywienie odgrywa niebagatelną rolę w aspekcie zdrowia naszego społeczeństwa. Wiemy, z jakimi problemami musimy się mierzyć. Mamy epidemię otyłości i nadwagi. Niezdrowe żywienie wpływa na zwiększoną zachorowalność na choroby sercowo-naczyniowe, które są główną przyczyną zgonów na świecie" - zauważył Banach.
Zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego oznacza też - dodał wiceminister - ograniczenie jej marnotrawienia. "Wyzwanie to jest niebagatelne. Należy zwiększyć dostawy żywności o około 70 proc., tak by wyżywić 9 mld ludzi. Według wyliczeń właśnie taka populacja będzie żyła na świecie do roku 2050" - wyjaśnił.
Podejmowanie tych wyzwań jest o tyle trudne, że trzeba wziąć pod uwagę zmiany klimatu, wpływające na obniżenie produkcji oraz pojawienie się nowych chorób roślin i zwierząt gospodarskich. "Wszyscy pamiętamy chorobę wściekłych krów wywołaną przez priony i ostatnie problemy wynikające ze skażenia żywności bakterią E.coli" - przypomniał wiceminister.
Zaznaczył, że w Polsce pieniądze na badania związane z żywnością są pozyskiwane zarówno na poziomie narodowym, ale też z programów europejskich. Polskie instytuty badawcze i uczelnie realizują projekty naukowe w dziedzinie żywności i żywienia o łącznej wartości ponad 238 mln złotych. Ponad 185 mln złotych przeznaczonych na tego rodzaju badania wygospodarowano także w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka.
"Od czterech lat w ramach Ministerstwa Rolnictwa wzmacniamy polskie instytuty badawcze nadzorowane przez ministra. Mieliśmy kilka fuzji dla wzmocnienia tych instytutów: Instytut Ogrodnictwa powstał z Instytutów Sadownictwa i Warzywnictwa. To daje większą szansę włączenia się naszych instytutów w europejskie programy badawcze" - dodał podczas konferencji prasowej minister rolnictwa Marek Sawicki.
Minister Banach przekonywał, że w ramach polskiej prezydencji nasz kraj powinien robić wszystko, by przygotować przyszły program ramowy "Horyzont 2020", tak by coraz więcej małych i średnich grup badawczych oraz przedsiębiorstw mogło pozyskiwać pieniądze z obszaru nauk o żywności i rolnictwa.
"Śródokresowy raport 7. Programu Ramowego UE wskazywał, że 10 proc. najlepszych centrów badawczych przejmuje 80 proc. finansowania nauki - w tym również obszarów związanych z żywnością i żywieniem. Stajemy więc przed wyzwaniem związanym z równomiernością finansowania regionów Europy" - zaznaczył wiceminister. (PAP)
ekr/ agt/ gma/