Przedświąteczne przygotowania lada dzień ruszą pełną parą, w wielu domach powstaną tradycyjne, wielkanocne potrawy. Niestety nie wszystko zostanie zjedzone, a część dań wyląduje w śmietniku. Przed Wielkanocą Banki Żywności apelują, aby nie marnować jedzenia.
Polacy najczęściej wyrzucają produkty, które szybko się psują oraz są najczęściej spożywane: chleb, ziemniaki i wędliny. Do marnowania jedzenia wciąż przyznaje się co trzeci Polak.
Na podstawie badań realizowanych przez MilwardBrown SMG/KRC na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności (styczeń 2010), można zaobserwować, że w ostatnim roku odsetek osób, którym zdarzyło się zmarnować żywność w ciągu ostatniego miesiąca zmalała z 77 proc. do 68 proc.
Federacja Polskich Banków Żywności zrzesza 27 Banków Żywności. Misją Federacji jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności oraz zmniejszanie obszarów niedożywienia w Polsce. Odbiorcami Banków Żywności są organizacje pozarządowe, dziecięce placówki budżetowe, instytucje pomocy społecznej. Tylko w 2008 r. Banki Żywności przekazały ponad 45 tys. ton żywności.
Wyrzucając jedzenie marnujemy nie tylko produkt spożywczy - przypominają Banki Żywności. Bezużyteczne stają się wówczas wszystkie nakłady związane z jego produkcją, transportem, zakupem oraz przechowywaniem; wytwarzamy więcej odpadów i zwiększamy emisje gazów cieplarnianych.
Badania pokazują, że Polacy zaczęli dostrzegać problem, a 75 proc. społeczeństwa deklaruje, że chciałoby dowiedzieć się jak postępować, żeby zapobiec marnowaniu żywności. Federacja Polskich Banków Żywności dzięki utworzonej stronie www.niemarnuje.pl podpowiada, jak prawidłowo obchodzić się z żywnością.
Wciąż najważniejszymi przyczynami marnowania żywności przez konsumentów jest brak wiedzy o sposobach przechowywania żywności, przedłużania jej trwałości, brak umiejętności różnorodnego jej wykorzystania.
Co zrobić, jeśli po świętach zostanie nam tuzin jajek? Jan i Jakub Kuroniowie - kucharze, którzy wspierają kampanię prowadzoną przez Federację Polskich Banków Żywności, przygotowali przepis na pastę jajeczną przygotowany specjalnie dla portalu www.niemarnuje.pl.
Na stronie www.niemarnuje.pl znajduje się również Bank Smaków - aplikacja, która stanowi bazę przepisów w kulinarnych. Umożliwia ona sprawdzenie, jakie potrawy można przygotować z posiadanych produktów.
Dodatkowo zostały przygotowane cenne informacje o tym jak przechowywać żywność najczęściej kupowaną w okresie świąt wielkanocnych.
Jak długo można przechowywać jajko? src="http://www.money.pl/u/money_chart/graphchart_ns.php?ds=1323415800&de=1323442800&sdx=0&i=&ty=1&ug=1&s%5B0%5D=DJI&s%5B1%5D=S%26P&s%5B2%5D=Nasdaq&w=600&h=300&cm=1&lp=4&rl=1"/>