Bułgarskie Ministerstwo Zdrowia zakazało sprzedaży w szkolnych bufetach i stołówkach frytek, słodyczy, słodzonych napojów gazowanych, chipsów i innych niezdrowych artykułów żywnościowych - poinformowała w czwartek agencja BTA.
Zarządzenie resortu jest częścią programu walki z otyłością uczniów. Według badania z 2008 r., przeprowadzonego w kraju przez ministerstwo, 30 proc. uczniów pierwszych klas cierpi na nadwagę, a 13 proc. - na otyłość. To prowadzi do wczesnego pojawienia się wielu chorób, m.in. cukrzycy i nadciśnienia.
Na liście zakazanych produktów są też zupy w proszku, prażone orzeszki, kiełbasy, wyroby czekoladowe.
Ministerstwo ustaliło, że w zaledwie 39 proc. stołówek oferowane są wyroby mleczne, w 20 proc. - owoce. Nie ma chleba razowego. W 86 proc. serwuje się potrawy smażone i zbyt tłuste.
Za niestosowanie nowych przepisów dyrekcjom szkół grożą grzywny w wysokości od 100 do 5 tys. lewów (od 50 do 2500 euro).
Ewgenia Manołowa (PAP)
man/ mc/