Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

FAO: Głód w Rogu Afryki nie do przyjęcia

0
Podziel się:

Głód w Rogu Afryki jest nie do przyjęcia, biorąc pod uwagę środki
finansowe i technologie, którymi dysponuje społeczność międzynarodowa - ocenił w czwartek szef
Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) Jacques Diouf.

Głód w Rogu Afryki jest nie do przyjęcia, biorąc pod uwagę środki finansowe i technologie, którymi dysponuje społeczność międzynarodowa - ocenił w czwartek szef Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) Jacques Diouf.

"Naszym obowiązkiem jest udzielanie pomocy mieszkańcom Rogu Afryki. To nie do przyjęcia, aby w naszych czasach, kiedy do dyspozycji mamy środki finansowe, technologie i wiedzę, ponad 12 milionom ludzi groziła śmierć głodowa" - powiedział Diouf w Rzymie, gdzie odbyło się posiedzenie robocze FAO poświęcone klęsce suszy i głodu w Rogu Afryki.

Plany inwestycyjne są gotowe, "ale brakuje nam środków finansowych" - wyjaśnił szef FAO. "Jeśli rządy i ich partnerzy nie zainwestują już teraz, ten straszny głód, który próbujemy zwalczyć, powróci" - ostrzegł.

Według Dioufa, nie jest jeszcze za późno, aby pomóc Somalijczykom w pokonaniu kryzysu.

O "zwiększenie wysiłków" i przeznaczenie większych środków na pomoc Somalii zaapelował też somalijski minister rolnictwa Abdullahi Hassan Mohammed Nur. "Możemy i musimy zrobić więcej" - powiedział. Według ministra, natychmiastowej pomocy w jego kraju potrzebuje ponad 1,4 mln osób.

W środę kraje należące do Organizacji Współpracy Islamskiej zobowiązały się do przeznaczenia co najmniej 350 mln dolarów na pomoc dotkniętej klęską głodu Somalii.

Dwa dni wcześniej ONZ wystosowało apel o wsparcie funduszu walki z głodem w Rogu Afryki.

W regionie, w którego skład wchodzą Somalia, Kenia, Etiopia i Dżibuti, panuje najgorsza susza od 60 lat. W jej wyniku zginęły już dziesiątki tysięcy ludzi, a życie 12 mln jest zagrożone.(PAP)

jhp/ mc/

9603920 9603729

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)