W Lyonie w środkowo-wschodniej Francji w sobotę rozpoczynają się Międzynarodowe Targi Gastronomii, Hotelarstwa i Żywienia (SIRHA), które - podobnie jak spotkanie przywódców świata w Davos - wyznacza trendy - ale kulinarne.
Uczestniczyć w nim będzie około 12 tys. szefów kuchni ze 130 krajów, a ofertę zaadresowaną do szefów, kupców, hurtowników, decydentów wszelkiego rodzaju zakładów zbiorowego żywienia i obiektów hotelarskich przedstawi około 2 200 wystawców.
Do środy obejrzy salon SIRHA zwiedzi około 165 tys. profesjonalistów. Gościem honorowym tegorocznych targów, organizowanych co drugi rok od 30 lat, są Włochy.
200 największych szefów kuchni złoży w poniedziałek wieczorem hołd pomysłodawcy gastronomicznego salonu, 86-letniemu francuskiemu kuchmistrzowi Paulowi Bocuse.
Jest on żywą ikoną kuchni francuskiej, a przyznawana od 1987 roku nagroda Złotego Bocuse'a (Bocuse d'Or) uchodzi za jedno z najbardziej prestiżowych wyróżnień dla szefów kuchni na świecie.
O Złotego Bocuse'a kuchmistrzowie ubiegać się będą w konkursach we wtorek i środę, a cukiernicy o puchar świata w cukiernictwie w niedzielę i poniedziałek.
W tym uznawanym za największy i najważniejszy na świecie konkursie gastronomicznym zmierzy się 24 finalistów, którzy będą mieli za zadanie przyrządzenie wołowiny po irlandzku, turbota i błękitnego homara. Nowością tegorocznego salonu jest to, że kandydaci nie mogą przywozić wszystkich składników, tylko będą mieli pół godziny, dzień przed zawodami, aby zrobić zakupy.
W środę wieczorem zwycięzcy trofeum wręczy jego fundator, Bocuse, podczas gali nieustępującej wielkim hollywoodzkim imprezom.
W niedzielę i poniedziałek 22 ekipy złożone ze specjalistów od słodyczy, czekolady i lodów będą ubiegać się o światowy puchar mistrza cukiernictwa. Mają przygotować różne desery z czekoladą i owocami oraz po trzy rzeźby cukiernicze o wysokości 125 cm: z cukru, czekolady i lodów.
Inną nowością, odbywająca się równolegle do szczytu gastronomiczno-kulinarnego, będzie poniedziałkowe spotkanie kuchmistrzów, socjologów, polityków i przedstawicieli instytucji takich jak Bank Światowy czy wielkie grup przemysłowe, poświęcone przyszłości restauracji. (PAP)
klm/ ro/
12062970