Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

GIS: do 23 kwietnia zabezpieczono ponad 16 tys. kg suszu jajecznego

0
Podziel się:

Do 23 kwietnia zabezpieczono 16 tys. 387 kg suszu jajecznego oraz 84 tys.
385 kg żywności, która została wyprodukowana przy użyciu takiego suszu - poinformował w czwartek w
Sejmie główny inspektor sanitarny Przemysław Biliński.

Do 23 kwietnia zabezpieczono 16 tys. 387 kg suszu jajecznego oraz 84 tys. 385 kg żywności, która została wyprodukowana przy użyciu takiego suszu - poinformował w czwartek w Sejmie główny inspektor sanitarny Przemysław Biliński.

"Do 23 kwietnia br. organy państwowej inspekcji sanitarnej przeprowadziły ponad 8 tys. 457 kontroli, głównie m.in. w piekarniach, ciastkarniach, cukierniach, zakładach spożywczych, wytwórniach lodów, majonezu, stołówkach szkolnych" - powiedział w czwartek w Sejmie Biliński, odpowiadając na pytania posłów w sprawie produkcji i sprzedaży suszu jajecznego.

Wyjaśnił, że do tej pory zabezpieczono m.in. makarony, kluski śląskie, ciasta drożdżowe, gofry, pączki, krakersy, nadzienia twarogowe, naleśniki, uszka z grzybami i kapustą, z mięsem, grzanki, suchary.

W połowie kwietnia agenci CBA weszli do placówki sanepidu i inspektoratu weterynaryjnego w Kaliszu i Nisku w związku z nielegalną produkcją i obrotem szkodliwym dla zdrowia proszkiem jajecznym. Biuro działa na polecenie prokuratury w Ostrowie Wielkopolskim.

Kaliska prokuratura, prowadząca śledztwo w tej sprawie, ustaliła, że nielegalny susz wytwarzało pod Kaliszem dwóch przedsiębiorców. W tej sprawie aresztowano 56-letniego mieszkańca tego miasta, który miał produkować susz od kilku lat.

Susz jajeczny - sproszkowane jajka lub same żółtka bądź białka - wykorzystywany jest w produkcji m.in. makaronów, lodów, wędlin, pasztetów. Stosowany jest także w cukiernictwie i garmażerce oraz wszędzie tam, gdzie zastępuje jajka. (PAP)

aop/ pad/ gma/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)