Karczmę utrzymaną w konwencji fantasy otworzyli w piątek w centrum Katowic członkowie spółdzielni socjalnej Fantasy Inn. Jak mówią, karczma to realizacja marzenia o prowadzeniu lokalu połączonego z sentymentem do klimatu średniowiecza i fantastyki.
"Nie wszyscy jesteśmy z tej samej dziedziny - mamy wśród nas rycerza, który jest bardziej zainteresowany rekonstrukcją historyczną niż samą fantastyką, mamy kolegę, który zajmuje się głównie fantastyką i organizował konwent na 2 tys. osób, a nasz prezes marzył głównie, żeby mieć swój lokal" - powiedziała PAP Maja Celińska z Fantasy Inn.
Wyjaśniła, że karczma "Rudy goblin" ma być nie tylko lokalem gastronomicznym, ale też miejscem mieszczących się w konwencji wydarzeń kulturalnych z rozbudowanym kalendarzem imprez - od wieczorów literackich z pisarzami fantasy, po spotkania pasjonatów gier planszowych czy fabularnych, koncerty i projekcje filmowe.
W piątek po południu rozpoczęło się oficjalne otwarcie karczmy, ale imprezy związane z inauguracją działalności potrwają do niedzieli.
Jak podają założyciele "Rudego goblina", karczma należy do Spółdzielni Socjalnej Fantasy Inn. Spółdzielnia rozpoczęła działalność w ramach europejskiej inicjatywy reintegracji na rynku pracy, dzięki funduszom europejskim przyznanych za pośrednictwem Stowarzyszenia Współpracy Regionalnej.
Wszyscy członkowie spółdzielni prócz pracy związanej z marketingiem, oprawą literacką, obsługą multimediów i organizacją imprez, zajmują się pomocą kuchenną, obsługą baru i sali. Dyżury na sali pełnią w strojach historycznych lub strojach fantasy wykorzystywanych m.in. przez uczestników konwentów fabularnych gier terenowych.
Na sobotę zaplanowano m.in. wyjście w miasto postaci z mitów, baśni i współczesnej literatury fantasy z różnymi występami czy nauczaniem przechodniów np. fechtunku. W samej karczmie odbędzie się m.in. wykład na temat piwowarstwa, warsztaty walki na styropianowe miecze; będzie też możliwość ucharakteryzowania przed popołudniowym pochodem przez miasto. Wieczorem, po pokazach tańca bollywood i magii współczesnej, wykład o historii alkoholi wygłosi pisarz i publicysta Andrzej Pilipiuk. Na niedzielę zapowiedziano grę towarzyską w stylu Monty Pythona i zadziorne kalambury.
Od pierwszych dni działalności karczma - prócz imprez - chce przyciągać klientów potrawami według autentycznych przepisów kuchni średniowiecznej. Będą to np. polewki - piwna i winna, mięsa, okresowo dziczyzna, ale też potrawy bezmięsne, oparte na warzywach. Wśród trunków - obok niszowych piw - znaleźć się ma angielski cydr czy pity już właściwie tylko we Francji hipokras - wino z dodatkiem miodu o słodko-pikantnym smaku i silnym zapachu przypraw.
Fantasy Inn współprowadzą: historyczka, religioznawca, kulturoznawca, polonista, organizator gier terenowych i dawny właściciel pierwszego w Katowicach sklepu z grami planszowymi oraz fabularnymi, anglista, adept rzemiosła artystycznego, a także menadżer po studiach producenckich.
Członkowie spółdzielni mają zamiar rozszerzać działalność, tworząc sieć lokali fantasy w kraju, organizując festiwale i turnieje rycerskie w duchu fantastyki. Według Celińskiej mimo że w Polsce działa już kilka lokali w nieco podobnej konwencji, żadnego z nich nie prowadzi spółdzielnia socjalna. Żadna z tych karczm nie łączy też dziedzin rekonstrukcji historycznej i fantastyki. (PAP)
mtb/ abr/ jbr/