Gospoda, pasieka i gospodarstwo agroturystyczne to kolejne firmy przyjęte do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego. Organizacja skupia przedsiębiorstwa, które promują lokalną żywność.
Certyfikaty potwierdzające przynależność do zachodniopomorskiej sieci otrzymali: gospoda "U Nalewaja" specjalizująca się w serwowaniu tradycyjnych polskich dań, a także gospodarstwo agroturystyczne "Zielona Dolina" i pasieka "Miody Jana", która wytwarza miody, m.in. akacjowe, nektarowo-spadziowe i wrzosowe.
Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego liczy 29 firm i instytucji. Należy do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, która istnieje od 1995 r.
Aby stać się członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego przetwórcy żywności powinni wytwarzać produkty z surowców produkowanych w tym regionie oraz szczegółowo opisać, jak one powstawały. Natomiast restauracje, punkty gastronomiczne i hotele powinny m.in. przygotowywać potrawy, które mają historyczne tradycje w regionie.
Członkostwo w Sieci daje przedsiębiorcom prawo do umieszczania informacji na internetowych stronach województwa i Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, a także możliwość posługiwania się logo organizacji. Firmy wpisane na listę mogą też bezpłatnie reklamować się w regionalnych folderach, a także uczestniczyć w regionalnych imprezach promocyjnych. (PAP)
res/ amac/