Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Konkurs "Smaki Lubelszczyzny" rozstrzygnięty

0
Podziel się:

Uczniowie ze szkoły gastronomicznej w Gniewie (Pomorskie) zwyciężyli w
konkursie "Smaki Lubelszczyzny", który zorganizował w sobotę w Lublinie tutejszy Urząd
Marszałkowski. Konkurs ma na celu popularyzację potraw i produktów z regionu.

Uczniowie ze szkoły gastronomicznej w Gniewie (Pomorskie) zwyciężyli w konkursie "Smaki Lubelszczyzny", który zorganizował w sobotę w Lublinie tutejszy Urząd Marszałkowski. Konkurs ma na celu popularyzację potraw i produktów z regionu.

W sobotnich zmaganiach kulinarnych brało udział osiem zespołów ze szkół gastronomicznych, w większości z terenu Lubelszczyzny, ale też m.in. z Garwolina i Gniezna.

Najlepszym okazało się danie przygotowane przez uczniów z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Gniewie. Były to: śledź marynowany w winie i miodzie serwowany na carpaccio z buraczka i z sałatką z jabłka i rukoli oraz roladki z kaczej piersi z karmelizowaną gruszką o korzennej nucie w sosie borówkowym, serwowane na kaszotto (z grubej kaszy jęczmiennej) z wędzoną słoniną.

Zwycięska drużyna otrzymała statuetkę Najlepszego Kuchmistrza 2012 w konkursie Smaki Lubelszczyzny.

"Konkurs był na wysokim poziomie; największy nacisk w ocenie kładliśmy na smak, bo sama prezentacja produktu na talerzu, nawet najbardziej wyszukana, nie wystarczy" - powiedział Marek Rybarski, jeden z pięciu szefów kuchni, którzy zasiadali w jury.

Konkurs "Smaki Lubelszczyzny" organizowany był po raz dziewiąty. "Chcemy w ten sposób przypominać i popularyzować niezwykłe, często zapomniane, smaki z naszego regionu" - powiedziała Jadwiga Januszek z departamentu promocji i turystyki Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie.

Zadaniem konkursowym było opracowanie i przygotowanie potraw na bazie produktów dopuszczonych i wskazanych przez jury. Były to przekąski zimne - ze śledzi, jabłek i buraków - oraz dania główne, w których podstawowymi składnikami były kaczka, pęczak i borówki.

"To są produkty bardzo popularne w kuchni lubelskiej, charakterystyczne dla Lubelszczyzny, ale też obecne w wielu tradycyjnych potrawach naszego regionu" - zaznaczyła Januszek.

Do konkursu zgłosiło się w tym roku 15 szkół gastronomicznych, które w pierwszym jego etapie nadsyłały opracowane receptury konkursowych dań. Spośród nich jury wybrało osiem.

Konkursowi - zorganizowanemu na terenie jednej z galerii handlowych - towarzyszyły prezentacje produktów regionalnych, koncerty, degustacje, prezentacje dawnych zwyczajów kulinarnych związanych z okresem Bożego Narodzenia.

Konkurs "Smaki Lubelszczyzny" zainaugurował w Lublinie Festiwal Bożego Narodzenia , który potrwa do 23 grudnia. Od środy na placu przed ratuszem i na ulicach Starego Miasta odbędzie się Kiermasz Świąteczny, na którym można będzie kupić m.in. produkty regionalne. Zaplanowano też występy artystyczne oraz spotkanie wigilijne dla mieszkańców Lublina.(PAP)

ren/ woj/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)