Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

Kujawsko-Pomorskie: Brukowiec kujawski produktem tradycyjnym

0
Podziel się:

Piernik na karmelu, czyli brukowiec kujawski, został wpisany na polską "Listę
produktów tradycyjnych". Region kujawsko-pomorski ma już 51 wyrobów umieszczonych w spisie
prowadzonym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Piernik na karmelu, czyli brukowiec kujawski, został wpisany na polską "Listę produktów tradycyjnych". Region kujawsko-pomorski ma już 51 wyrobów umieszczonych w spisie prowadzonym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

"Brukowiec kujawski to przełożone powidłami piernikowe ciasto z widocznymi na wierzchu kulkami z ciasta piernikowego. Silnie zakorzeniona i podtrzymywana tradycja sprawiła, że do dziś wypiek ten jest niezastąpionym elementem wigilijnej kolacji na Kujawach w okolicach Inowrocławia, a produkt zgłosiła na listę gospodyni z Pławina" - poinformowała w poniedziałek Beata Krzemińska, rzecznik prasowy marszałka województwa kujawsko-pomorskiego.

Wśród 51 zarejestrowanych dotychczas na "Liście produktów tradycyjnych" przysmaków z Kujaw i Pomorza jest 13 wyrobów piekarniczych i cukierniczych, 12 napojów, 11 gotowych dań i potraw, a także cztery rodzaje warzyw i owoców, trzy produkty mleczne oraz trzy mięsne, a także miód, masło oraz inne wyroby.

Warunkiem rejestracji produktu na ministerialnej "Liście produktów tradycyjnych" jest wytwarzanie go przez co najmniej pięć gospodarstw domowych na danym obszarze geograficznym (czyli na terenie województwa) od co najmniej 25 lat. Produkt powinien nawiązywać do regionalnej tradycji.

Wniosek o wpis wraz z dołączoną dokumentacją potwierdzającą tradycję wytwarzania produktu oraz opis jego przyrządzania składa się w urzędzie marszałkowskim, gdzie sprawdzany jest on pod względem formalnym i kierowany jest do Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Po otrzymaniu stąd pozytywnej opinii wniosek trafia do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. (PAP)

olz/ mki/ ura/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)