Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Łódzkie: 6 firm nominowanych do konkursu Polski Producent Żywności

0
Podziel się:

Sześciu producentów żywności z regionu łódzkiego zostało nominowanych do
udziału w ogólnopolskim etapie konkursu Polski Producent Żywności 2014. Innowacyjnym Producentem
Żywności została spółka Pieczarka Centrum za pieczarkę panierowaną.

Sześciu producentów żywności z regionu łódzkiego zostało nominowanych do udziału w ogólnopolskim etapie konkursu Polski Producent Żywności 2014. Innowacyjnym Producentem Żywności została spółka Pieczarka Centrum za pieczarkę panierowaną.

Wojewódzki etap konkursu Polski Producent Żywności 2014 rozstrzygnięto podczas targów Regiony Turystyczne "Na Styku Kultur", które w weekend odbywają się w Łodzi. W tym roku w konkursie udział wzięło 22 producentów żywności z Łódzkiego.

Kapituła konkursowa oceniała produkty pod względem m.in. walorów smakowych, oryginalności, opakowania i jego funkcjonalności, oznakowania. Jak poinformował urząd marszałkowski w Łodzi, kapituła wybrała sześć firm, które zostały nominowane do reprezentowania województwa w ogólnokrajowym etapie konkursu.

W kategorii sery i inne produkty mleczne nominowana została Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Łask za ser "Łasdamer", a w kategorii mięso świeże oraz produkty mięsne Ubojnia Drobiu Piórkowscy z Woli Cyrusowej za kiełbasę drobiową parzoną.

W kategorii warzywa i owoce (przetworzone i nie) etap regionalny wygrała spółka Hektor z Działoszyna za paprykę konserwową w miodzie wielokwiatowym.

Wśród wyrobów piekarniczych i cukierniczych zwyciężyła GS Samopomoc Chłopska Ozorków za bułkę szpinakową, a w kategorii napoje (alkoholowe i bezalkoholowe) - Eko-Natura z okolic Łasku za ekologiczny kwas chlebowy tradycyjny. Nominowany został także miód lipowy kremowany ze Specjalistycznego Gospodarstwa Pszczelarskiego Łukasza Gładysa z Brzezin.

Nagrodę marszałka województwa łódzkiego dla Innowacyjnego Producenta Żywności 2014 otrzymała firma Pieczarka Centrum z Kolonii Zawady za pieczarkę panierowaną.

Do niedzieli podczas targów na stoiskach producentów startujących w konkursie można nie tylko skosztować, ale także kupić wysokiej jakości pieczywo, wyroby wędliniarskie, przetwory warzywne, wyroby mleczarskie, miody i słodycze. (PAP)

szu/ kot/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)