Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

Międzynarodowy projekt ws. bezpieczeństwa żywności w regionie Bałtyku

0
Podziel się:

Wspólne kontrole inspektorów polskich, niemieckich i szwedzkich firm
związanych z handlem żywnością zakłada międzynarodowy projekt "Higiena i bezpieczeństwo żywności w
regionie Morza Bałtyckiego". Strony projektu biorą udział w Szczecinie w dwudniowej konferencji.

Wspólne kontrole inspektorów polskich, niemieckich i szwedzkich firm związanych z handlem żywnością zakłada międzynarodowy projekt "Higiena i bezpieczeństwo żywności w regionie Morza Bałtyckiego". Strony projektu biorą udział w Szczecinie w dwudniowej konferencji.

Jak tłumaczył dziennikarzom w środę zachodniopomorski wojewódzki lekarz weterynarii Tomasz Grupiński, ideą wspólnych działań niemieckich, polskich i szwedzkich instytucji, w tym inspekcji zajmujących się kontrolą żywności jest m.in. ujednolicenie interpretacji unijnych przepisów żywnościowych, podniesienie kwalifikacji kontrolerów, a także zagwarantowanie bezpieczeństwa zdrowia publicznego w rejonie Bałtyku Południowego.

Poinformował, że uczestnicy projektu stworzą jedną listę podmiotów, które podlegałyby wspólnej kontroli. Znajdą się na niej m.in. restauracje, inne punkty gastronomiczne, hurtownie żywności czy jej producenci, np. małe wędzarnie ryb.

"Wszyscy w UE mamy takie same przepisy dotyczące tzw. pakietu higienicznego, ale każda ze stron inaczej organizuje sobie pracę. Chcemy ujednolicić te procedury, tak by konsumenci i inspektorzy nie byli traktowani w naszych krajach w różny sposób" - dodał Grupiński. Chcemy wyrównać szanse przedsiębiorców w tych trzech krajach - zaznaczył.

Podkreślił, że partnerzy projektu, w tym powiaty południowej Szwecji, graniczące z Pomorzem Zachodnim powiaty niemieckie i woj. zachodniopomorskie to regiony turystyczne, w których szczególną rolę odgrywa bezpieczeństwo żywienia.

Uczestnicy projektu planują także wprowadzić system nagradzania podmiotów, na przykład przyznając znak-symbol potwierdzający szczególnie wysokie standardy związane z higieną żywności w danej firmie.

W projekcie bierze udział 14 uczestników. Oprócz samorządów, inspekcji sanitarnych i weterynaryjnych, są to instytucje związane z ochroną środowiska.

Projekt ma być realizowany przez 30 miesięcy. (PAP)

epr/ mki/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)