Zielona skórka, niekiedy z niewielkim rumieńcem, średnia wielkość, dobry smak - takimi cechami charakteryzują się jabłka odmiany "Chopin". Nowa odmiana jabłoni, nazwana na cześć kompozytora, to efekty prac prowadzonych w Katedrze Sadownictwa SGGW w Warszawie.
Jak podaje portal internetowy www.e-sadownictwo.pl, nowa odmiana jabłoni, nosząca numer "U 7979", to dzieło prof. Emiliana Pitera, znanego w kręgu sadowniczym z badań naukowych m.in. nad gruszą japońską i jej wdrożeniem do uprawy w Polsce oraz z prac hodowlanych mających na celu pozyskanie nowych odmian.
Odmiana "Chopin" zgłoszona została do krajowego rejestru odmian COBORU i ochrony wyłącznego prawa w 2010 roku.
Powstała ze skrzyżowania znanej z półek sklepowych, ale nieuprawianej w polskich warunkach klimatycznych, zielonoowocowej odmiany "Granny Smith" i mieszańca o symbolu "U 211" o wcześnie dojrzewających owocach.
Owoce odmiany "Chopin" zbiera się w pierwszej połowie października. Trwają badania nad określeniem długości czasu ich przechowywania; wiele wskazuje na to, że owoce te będą dostępna także wiosną.
Według portalu, "Chopin" wykazuje również odporność na jedną z najgroźniejszych chorób - parcha jabłoni, czym doskonale wpisuje się w trend produkcji owoców ekologicznych i z ograniczeniem ochrony chemicznej.
"Jeszcze kilka lat potrwają badania, zanim odmiana +Chopin+ zostanie przekazana do produkcji sadowniczej w Polsce. Wydaje się jednak, że to bardzo obiecująca odmiana, odpowiadająca upodobaniom konsumentów poszukujących odmian o zielonej skórce, i zgodna z tendencją do ograniczania środków ochrony w produkcji owoców" - podał portal. (PAP)
dsr/ jra/