Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Ograniczenie kalorii wydłuża życie małp

0
Podziel się:

Zmniejszenie liczby spożywanych kalorii opóźnia procesy starzenia i
zmniejsza ryzyko chorób. Są to wyniki badań przeprowadzonych na małpach, o których informuje pismo
"Science". Na razie nie wiadomo, czy podobne rezultaty można osiągnąć w przypadku ludzi.

Zmniejszenie liczby spożywanych kalorii opóźnia procesy starzenia i zmniejsza ryzyko chorób. Są to wyniki badań przeprowadzonych na małpach, o których informuje pismo "Science". Na razie nie wiadomo, czy podobne rezultaty można osiągnąć w przypadku ludzi.

Udowodniono już, że ograniczenie kalorii sprzyja dłuższemu życiu gryzoni i obleńców. Po 20 latach obserwacji amerykańscy naukowcy zauważyli, że podobnie dzieje się u małp.

Ich badania wykazały, że w przypadku rezusów, małp wąskonosych z rodziny makakowatych, które zjadały dowolną ilość pożywienia, ryzyko zgonu było trzykrotnie większe niż w przypadku małp, których dieta była znacznie uboższa w kalorie.

W obserwacjach, które rozpoczęły się w 1989 roku uczestniczyło 76 makaków. By sprawdzić, jaki wpływ ma dieta na długość życia i ryzyko chorób, połowie małp naukowcy zmniejszyli liczbę kalorii w pożywieniu o 30 proc., dostarczając im jednocześnie niezbędną ilość witamin i składników odżywczych.

Takie badania wymagają jednak dużej cierpliwości. Myszy i szczury żyją zaledwie kilka lat, podczas gdy rezusy - średnio 27 lat, choć mogą dożyć nawet 40.

W tym roku naukowcy postanowili podsumować swoje dotychczasowe obserwacje. Okazało się, że 63 proc. zwierząt, którym ograniczono kalorie było wciąż żywych, w porównaniu z zaledwie 45 proc. ich "żarłocznych" rówieśników, którzy trzy razy częściej umierali z powodu nowotworów i chorób serca. Mniej kaloryczna dieta przyczyniła się również do redukcji objawów starzenia i związanych z nim schorzeń, takich jak zanik mięśni czy atrofia mózgu.

Choć naukowcy nie zbadali jeszcze dokładnie różnic w zakresie funkcji poznawczych w obu grupach, wiadomo już, że rejony mózgu odpowiedzialne za pamięć i zdolności motoryczne są lepiej zachowane w grupie zwierząt przyjmujących mniej kalorii.

Co więcej, ograniczenie kalorii przełożyło się również na brak problemów z cukrzycą i regulacją poziomu glukozy, które były częste w grupie kontrolnej.

Jak twierdzą naukowcy, przyczyny tak korzystnego wpływu niskokalorycznej diety nie są jeszcze dokładnie zbadane. Najprawdopodobniej mniejsza konsumpcja jest związana z wolniejszym metabolizmem, przez co wydziela się mniej ubocznych produktów przemiany materii, w tym także wolnych rodników.

Eksperci zaznaczają jednak, że zbyt wcześnie na formułowanie wniosku, jakoby tak drastyczne ograniczenie spożycia kalorii miało wydłużyć także życie ludzi.(PAP)

koc/ agt/ mow/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)