Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Opolskie: Grand Prix konkursu rysunkowego "Karpik" trafiło do Izraela

0
Podziel się:

Grand Prix X Międzynarodowego Konkursu Rysunku Satyrycznego "Karpik 2012"
trafiło do Izraela. Na konkurs wpłynęło 450 prac 202 rysowników z 44 krajów świata. Z kolei konkurs
na polsko-czeską potrawę z ryb wygrała restauratorka z Doliny Baryczy.

Grand Prix X Międzynarodowego Konkursu Rysunku Satyrycznego "Karpik 2012" trafiło do Izraela. Na konkurs wpłynęło 450 prac 202 rysowników z 44 krajów świata. Z kolei konkurs na polsko-czeską potrawę z ryb wygrała restauratorka z Doliny Baryczy.

Jurorom jubileuszowego, dziesiątego już konkursu rysunku satyrycznego "Karpik 2012" najbardziej spodobała się praca izraelskiego rysownika Grigorija Katza. Przedstawia kobietę ubraną w strojną sukienkę, która wyprowadza rybę na spacer. Rybka, uwiązana na kolorowej wstążce, płynie pod kładką, na której idzie kobieta.

"To doskonały, pięknie wykonany rysunek satyryczny z typu tych, nad którymi nie trzeba się zastanawiać. Człowiek na niego patrzy i od razu się uśmiecha" - powiedział PAP w sobotę podczas gali wręczenia nagród przewodniczący jury tegorocznego konkursu "Karpik" Jacek Frąckiewicz.

Wśród wyróżnionych tegorocznego konkursu, który odbył się w ramach Święta Karpia, byli też rysownicy z Belgii, Rumunii, Ukrainy i Polski.

"W ciągu 10 lat historii konkursu rysunkowego +Karpik+ jury oceniało prace ponad 1200 rysowników z 50 krajów świata" - dodał Michał Graczyk, pomysłodawca konkursu. - "W tym roku mieliśmy też prace z tak odległych krajów jak Birma, Liban, Japonia, Brazylia, Argentyna czy Chile" - dodał.

W sobotę podczas Święta Karpia w Niemodlinie rozstrzygnięto też polsko-czeski konkurs kulinarny na potrawę z ryb. Konkurs odbył się po raz czwarty, wpłynęły 23 zgłoszenia. "Większość rybnych smakołyków, które mieliśmy okazję skosztować, to dania z Polski. Cztery przyjechały z Czech" - wyliczyła dyrektor Ośrodka Kultury w Niemodlinie Katarzyna Paszula-Gryf.

Kulinarną rywalizację wygrał pasztet z karpia Bogusławy Niewiadomskiej - właścicielki i szefowej kuchni restauracji "W Starym Młynie" z Niesułowic w Dolinie Baryczy. "Urzekł nas, bo był jednocześnie delikatnie puszysty i charakterny - mocno przyprawiony między innymi czosnkiem" - uzasadnił przewodniczący jury Jan Kuroń.

Gala wręczenia nagród jubileuszowego konkursu "Karpik 2012" odbyła się w Ośrodku Kultury w Niemodlinie. Partnerami imprezy były Polskie Towarzystwo Rybackie, Lokalna Grupa Rybacka "Opolszczyzna" oraz opolskie oddziały Agencji Rynku Rolnego i Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. (PAP)

kat/ jbr/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)