Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Podlaskie: Ser i miód z regionu mają szansę na unijną rejestrację

0
Podziel się:

Ser z Wiżajn i miód z rejonu Puszczy Białowieskiej mają szansę na
rejestrację w europejskim systemie nazw i oznaczeń geograficznych. W czwartek komisja konkursowa
wybrała je w konkursie "Produkt Europejski z Podlaskiego".

Ser z Wiżajn i miód z rejonu Puszczy Białowieskiej mają szansę na rejestrację w europejskim systemie nazw i oznaczeń geograficznych. W czwartek komisja konkursowa wybrała je w konkursie "Produkt Europejski z Podlaskiego".

Chodzi o oznaczenia: chroniona nazwa pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne oraz gwarantowana tradycyjna specjalność.

Wyróżnione produkty to ser z Wiżajn, zgłoszony przez stowarzyszenie "Macierzanka", oraz miód "Lipiec Białowieski", zgłoszony przez Stowarzyszenie Pszczelarzy Rejonu Puszczy Białowieskiej.

Jak poinformował Urząd Marszałkowski w Białymstoku, "Lipiec Białowieski" pozyskiwany jest z lipy drobnolistnej, która w tak zwartej formie występuje tylko w Puszczy Białowieskiej.

Ser z Wiżajn jest serem dojrzewającym, wytwarzanym z surowego, pełnego mleka krowiego. Pod nazwą "ser Wiżajny" sprzedawany jest ser o trzech okresach "leżakowania": "świeży", który dojrzewa 2-4 dni, "leżakowany" - od 5 do 30 dni oraz "dojrzały" - powyżej 30 dni.

Wyróżnieni producenci otrzymali po 15 tys. zł nagrody. Pieniądze można przeznaczyć np. na sfinansowanie badań laboratoryjnych czy konsumenckich, potrzebnych do złożenia wniosku o rejestrację unijną do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Na razie tylko dwa podlaskie produkty mają unijną rejestrację. To tatarski piróg pierekaczewnik, wytwarzany w Kruszynianach, oraz miód wielokwiat z Sejneńszczyzny i Łoździejszczyzny na Litwie, zarejestrowany jako produkt transgraniczny. (PAP)

rof/ kow/ pad/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)