Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

Poznań: 10. Kulinarny Puchar Polski

0
Podziel się:

Dziewięć ekip startuje we wtorek w dziesiątej edycji Kulinarnego Pucharu
Polski. Jest to najważniejszy i najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny w kraju.

Dziewięć ekip startuje we wtorek w dziesiątej edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Jest to najważniejszy i najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny w kraju.

Konkurs odbywa się przy okazji trwających na Międzynarodowych Targach Poznańskich Międzynarodowych Targów Gastronomii Gastro Trendy. Startujący walczą o tytuł najlepszego polskiego kucharza, przygotowując przystawkę z jesiotra i gruszki oraz danie główne z gęsi i kaszy.

"Startujący zostali nominowani do Kulinarnego Pucharu Polski na podstawie konkursów odbywających się w kraju w ciągu minionego roku. Organizatorzy podają startującym ekipom podstawowe składniki, reszta zależy od inwencji kucharzy" - powiedziała PAP Hanna Skrzypczak z Międzynarodowych Targów Poznańskich.

Kucharze zapowiadają, że mają swoje pomysły na to, by podbić serca jurorów. Michał Górecki z Otwocka powiedział PAP, że zaproponowane w konkursie dania są trudne do wykonania ze względu na zestawienie produktów i konieczność doboru odpowiednich smaków. Receptury przygotowywał dwa tygodnie.

"Przystawką będzie pieczony filecik z jesiotra w sałatce z selera amerykańskiego i kiełków rzodkiewki z sosem gruszkowo chrzanowym. Do tego kawior astrachański i gruszka karmelizowana w borówkach. Daniem głównym będzie smażona fantazja z gęsiej piersi w trzech smakach. Do tego jest kulebiak z kaszą gryczaną i borowikami i karmelizowany burak ze śliwką" - powiedział Górecki.

Inny z zawodników, Jakub Kasprzak powiedział PAP, że zaserwuje gęś z foie gras w chlebie z kapustą włoską, zaś kaszę poda w kulebiaku.

Uczestnikami Kulinarnego Pucharu Polski są dwuosobowe drużyny złożone z szefa i pomocnika. Chociaż ocenie podlega praca całego zespołu, to nominację do nagrody otrzymuje szef zespołu, który oceniany jest za organizację pracy zespołu, przygotowanie stanowiska pracy, umiejętności zawodowe, smak, estetykę i sposób podania pracy konkursowej.

Według regulaminu, oba konkursowe zadania muszą być w całości zrobione na miejscu. Wybór sposobu przygotowania potraw pozostawiony jest całkowicie konkursowym ekipom.

Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi we wtorek wieczorem podczas uroczystej gali. (PAP)

rpo/ pad/ jra/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)