Trwa ładowanie...

Notowania

Przejdź na

Poznań: Producenci rogali świętomarcińskich otrzymali certyfikaty

0
Podziel się

96 firm cukierniczych z Wielkopolski wypiekających rogale świętomarcińskie
otrzymało certyfikaty zezwalające im na używanie symbolu unijnego produktu regionalnego. Rogal
świętomarciński może być produkowany na terenie 26 powiatów w Wielkopolsce.

bEqaoxgB

96 firm cukierniczych z Wielkopolski wypiekających rogale świętomarcińskie otrzymało certyfikaty zezwalające im na używanie symbolu unijnego produktu regionalnego. Rogal świętomarciński może być produkowany na terenie 26 powiatów w Wielkopolsce.

Rogale świętomarcińskie są tradycyjnym przysmakiem poznaniaków, kupowanym w okolicach 11 listopada - w dzień imienin świętego Marcina, patrona głównej ulicy w mieście. Od 2009 r. rogale rozprowadzane są jako unijny produkt regionalny. Daje to nabywcom gwarancję, że wyroby te zostały wyprodukowane w Wielkopolsce, zgodnie z określoną recepturą.

Ponieważ nazwa "rogal świętomarciński" została zarejestrowana w unijnym rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych, przywilej znakowania unijnym symbolem mają ci producenci, którzy poddali się kontroli zgodności procesu produkcji ze specyfikacją i otrzymali świadectwo jakości.

bEqaoxgD

"Tradycji stało się zadość. Szacujemy, że rocznie w Poznaniu produkujemy około 500 ton rogali dla Poznaniaków i gości, z tego w Święto Niepodległości zjadamy około 250 ton rogali. Smak rogala jest niepowtarzalny i wyjątkowy, ale w okolicach 11 listopada smakuje najlepiej" - powiedział podczas wręczania certyfikatów wiceprezydent Poznania Tomasz Kayser.

Miasto Poznań dzieli się swoją tradycją, wysyłając rogale do innych miast, urzędów administracji publicznej, mediów, ambasad i instytucji samorządowych.

"W tym roku prezydent Grobelny (Ryszard Grobelny, prezydent Poznania - PAP) będzie przed Świętem Niepodległości w Krakowie na Kongresie Miast Polskich i tam zawiezie nasze smakołyki" - powiedział PAP rzecznik prezydenta Poznania Paweł Marciniak.

Rogale wypiekane są z ciasta półfrancuskiego, z nadzieniem z białego maku, wanilii, mielonych daktyli, cukru, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej; ich waga musi mieścić się w przedziale między 150 a 250 g.

bEqaoxgJ

Tradycja wypieków rogali świętomarcińskich w Poznaniu pochodzi z końca XIX wieku. Gdy zbliżał się dzień św. Marcina, ówczesny proboszcz poznańskiej parafii pod jego wezwaniem zaapelował do wiernych, by wzorem patrona zrobili coś dla biednych. Obecny na mszy cukiernik przygotował na odpust rogale w kształcie podkowy; bogatsi poznaniacy kupowali te smakołyki, a biedni otrzymywali je za darmo. (PAP)

kpr/ pad/

bEqaoxhe
wiadomości
pap
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)