Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Poznań: Przyznano certyfikaty jakości tradycyjnych wielkanocnych wędlin

0
Podziel się:

Certyfikaty dla wielkanocnych wędlin wielkopolskich - szynek, kiełbas i
wędzonek odbiorą w piątek wieczorem przedstawiciele 16 firm podczas V Ogólnopolskiego Spotkania
Wielkanocnego, Hodowców, Przetwórców i Handlowców Branży Mięsnej w Poznaniu..

Certyfikaty dla wielkanocnych wędlin wielkopolskich - szynek, kiełbas i wędzonek odbiorą w piątek wieczorem przedstawiciele 16 firm podczas V Ogólnopolskiego Spotkania Wielkanocnego, Hodowców, Przetwórców i Handlowców Branży Mięsnej w Poznaniu..

Wędliny były oceniane po raz ósmy. Certyfikację przeprowadzono w ramach akcji "Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradycja".

Dwie komisje - ekspertów i konsumentów oceniało sześć kategorii wędlin: kiełbasę białą parzoną wielkopolską, szynkę rolkę wielkopolską, wędzonkę krotoszyńską, kiełbasę polską wędzoną, ogonową wędzoną oraz polędwicę wędzoną.

Najwięcej firm, bo aż 14, zdobyło certyfikaty dla kiełbasy białej wielkopolskiej parzonej.

Wędlina ta jest wielkopolskim produktem tradycyjnym i jak opisano ją na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi "Znana jest na terenie całej Polski, ale ta wytwarzana w regionie wielkopolskim jest nieco inna. Do jej produkcji należy użyć tylko mięsa wieprzowego i to najwyższej jakości, jelita naturalnego, czosnku, soli, pieprzu i oczywiście majeranku. Ten ostatni składnik, odróżnia białą kiełbasę wielkopolską od wyrobów w innych rejonach Polski".

Utrzymanie wysokiej jakości wędlin wielkopolskich to jeden z celów certyfikacji.

"Właśnie, dlatego chcemy certyfikować nasze produkty, aby konsument wiedział, że jak kupuje coś, co się nazywa biała parzona wielkopolska, czy wędzonka krotoszyńska to wie, czego może się spodziewać. Starszym chcemy przypomnieć, a młodszych nauczyć tych smaków" - powiedział PAP honorowy prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP Jacek Marcinkowski.

W piątek podczas spotkania wielkanocnego branży mięsnej nagrody otrzymają także producenci wędlin biorący udział w Ogólnopolskich Wielkanocnych Konkursach Wędliniarskich, podczas których oceniano wędliny w 10 grupach asortymentowych: szynkę tradycyjną parzoną, szynkę tradycyjną surową, wędzonkę parzoną, wędzonkę surową, kiełbasę świąteczną białą parzoną, kiełbasę świąteczną wędzoną parzoną, kiełbasę wędzoną surową, pasztet pieczony i kiełbasy drobiowe świąteczne oraz wędzonki drobiowe świąteczne.

Do konkursu stanęło 16 producentów podzielonych na dwie grupy - mniejszych i większych zakładów produkcyjnych.

W ogólnej ocenie wyrobów wśród firm, które w swojej ofercie konkursowej miały przynajmniej cztery oceniane produkty - w kategorii zakładów mniejszych nagrodę otrzymał Zakład Przetwórstwa Mięsnego St.Tomaszewski, M.Sobik, Sł.Tomaszewski z Miłosławia (wielkopolskie), natomiast w kategorii większych zakładów triumfowała spółka "Rzeźnictwo Zyguła Zbąszynek" Sp. z o.o. ze Zbąszynka (wielkopolskie).

Patronem certyfikacji i konkursów wędliniarskich jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, marszałkowie większości województw a Polska Agencja Prasowa była patronem medialnym obu wydarzeń. (PAP)

kpr/ drag/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)