Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Poznań: Rozpoczął się VII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku

0
Podziel się:

Na Starym Rynku w Poznaniu rozpoczął się w piątek Ogólnopolski Festiwal
Dobrego Smaku, potrwa do niedzieli. Podczas imprezy można kupić regionalne produkty z Polski oraz
kilku zaproszonych państw europejskich. Zaplanowano warsztaty kulinarne i degustacje.

Na Starym Rynku w Poznaniu rozpoczął się w piątek Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku, potrwa do niedzieli. Podczas imprezy można kupić regionalne produkty z Polski oraz kilku zaproszonych państw europejskich. Zaplanowano warsztaty kulinarne i degustacje.

Na siódmą edycję festiwalu do stolicy Wielkopolski przyjechało ponad 130 wystawców - producenci ze wszystkich regionów Polski oraz Litwy, Gruzji, Bułgarii, Węgier, Czech i Belgii.

"Niemal wszystkie stoiska są poświęcone kulinariom. Znajdziemy miejsca z regionalnymi potrawami, ciastami a także napojami, wśród nich piwa, wina i nalewki" - powiedział w piątek podczas briefingu prasowego producent festiwalu Wojciech Lewandowski. Na stoiskach będzie również można spróbować domowych wypieków, konfitur i tradycyjnych lodów.

Wiele z przygotowanych na festiwal produktów to wyroby regionalne, np. kiełbasa z zająca, bretońskie ostrygi czy śledź w oleju rydzowym. Organizatorzy zapowiadają, że wystawcy przygotowali na festiwal również produkty, których nie można kupić w sklepie, a jedynie podczas imprezy.

Jak co roku przygotowano również szereg spotkań edukacyjnych. Podczas nich będzie można dowiedzieć się, jak przygotować niektóre potrawy. Uczestnicy warsztatów będą mogli również spróbować przygotowanych dań.

"Każdego dnia odbywać się będą warsztaty dla dzieci i dorosłych. Laboratoria smaku, pokazy kulinarne. W tym roku w szczególny sposób dbamy o najmłodszych smakoszy. Już od kilku tygodni informowaliśmy poznaniaków, żeby w długi weekend nie wyjeżdżać z miasta, bo warto wtedy przyjść na Stary Rynek" - powiedział Lewandowski. Dodał, że podczas festiwalu przewidziano atrakcje dla dzieci - będą mogły przygotować napoje ze świeżych warzyw i owoców, zrobić herbatę mrożoną oraz smoothie.

Poza atrakcjami gastronomicznymi wyświetlane będą filmy o tematyce kulinarnej, mają być koncerty muzyczne i konkursy - na najlepszą nalewkę oraz tatara po wielkopolsku. (PAP)

mat/ bos/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)