Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

Święto Śliwki w Strzelcach Dolnych - już po raz dziesiąty

0
Podziel się:

Wielkie smażenie powideł śliwkowych, jednego z regionalnych produktów
województwa kujawsko-pomorskiego, odbywać się będzie w sobotę i niedzielę w Strzelcach Dolnych. Po
raz dziesiąty mała miejscowość granicząca z Bydgoszczą stanie się regionalną stolicą śliwki.

Wielkie smażenie powideł śliwkowych, jednego z regionalnych produktów województwa kujawsko-pomorskiego, odbywać się będzie w sobotę i niedzielę w Strzelcach Dolnych. Po raz dziesiąty mała miejscowość granicząca z Bydgoszczą stanie się regionalną stolicą śliwki.

Niewielka wieś Strzelce Dolne, położona tuż za granicą Bydgoszczy, ulokowana jest na wysokiej skarpie wiślanej. Od setek lat spadzisty teren, nie nadający się pod tradycyjne uprawy, obsadzano sadami owocowymi, przede wszystkim śliwami.

"Święta śliwki", organizowane początkowo na miarę sołectwa, w ciągu kilku lat stały się atrakcją przyciągającą kilkanaście tysięcy gości z całego regionu kujawsko-pomorskiego. Tegoroczna edycja festiwalu poświęcona będzie przede wszystkim tradycjom sadownictwa i produktom tradycyjnym.

"Lokalizacja Strzelec Dolnych w Dolinie Dolnej Wisły - zagłębiu sadów owocowych i ośrodku wyrobu potraw regionalnych - doskonale dopełnia zasadniczą ideę imprezy. Warto przy tym dodać, że strzeleckie powidła śliwkowe słynące z oryginalnej, staropolskiej receptury, od lat widnieją na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa, co stanowi gwarancję ich niepowtarzalnego smaku i aromatu" - podkreślił Piotr Całbecki, marszałek województwa kujawsko-pomorskiego, który patronuje dorocznemu świętu powideł.

Coraz huczniej obchodzone Święto Śliwki w Strzelcach Dolnych otwiera cykl imprez związanych ze smażeniem powideł, organizowanych w Dolinie Dolnej Wisły. Podczas tegorocznej edycji festiwalu będzie można znowu przyjrzeć się procesowi smażenia powideł i posmakować lokalnych produktów.

Zaplanowano prezentację gospodarstw agroturystycznych oraz starych maszyn rolniczych. Nowością będą w tym roku rejsy statkiem wycieczkowym po Wiśle, gościom przygrywać będzie orkiestra dęta z Pruszcza, uchodząca za jeden z najlepszych tego rodzaju zespołów w całym regionie.

Tradycja smażenia powideł na terenach nadwiślańskich między Bydgoszczą a Świeciem odrodziła się kilkanaście lat temu dzięki zaangażowaniu dyrekcji Parku Krajobrazowego Doliny Dolnej Wisły. Początki były trudne, głównie ze względu na brak odpowiednich kotłów do smażenia powideł.

Specyfika przyrządzania powideł wymaga stosowania kotłów miedzianych, co zapobiega przywieraniu, a w konsekwencji przypalaniu się podgrzewanej długi czas masy owocowej. Jednym z najdogodniejszych źródeł zakupu odpowiednich kotłów okazały się niemieckie aukcje internetowe, gdyż za Odrą zachowało się wiele tego typu starych naczyń.

W rejonie Parku Krajobrazowego Doliny Dolnej Wisły prowadzone są działania służące ochronie starych odmian drzew owocowych i przywracania ich w sadach. Zinwentaryzowano i objęto fachową opieką wszystkie stare sady na obszarze parku, a sadzonki drzew owocowych, odmian popularnych jeszcze kilkadziesiąt lat temu i dawniej, można kupić w miejscowej szkółce. (PAP)

olz/ mki/ gma/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)