Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

Świętokrzyski finał konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo"

0
Podziel się:

Gęś kielecka, szynka z Broniny, chleb wąchocki, dżem z rabarbaru, gumułki
koprzywnickie, pasternak pińczowski i śliwowica z Piestrzca - to świętokrzyskie specjały, które
wśród 50 innych rarytasów rywalizować będą o palmę pierwszeństwa w konkursie Smaki Regionów.

Gęś kielecka, szynka z Broniny, chleb wąchocki, dżem z rabarbaru, gumułki koprzywnickie, pasternak pińczowski i śliwowica z Piestrzca - to świętokrzyskie specjały, które wśród 50 innych rarytasów rywalizować będą o palmę pierwszeństwa w konkursie Smaki Regionów.

Wojewódzki finał konkursu na najlepszy produkt żywnościowy "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" odbędzie się w niedzielę w skansenie Muzeum Wsi Kieleckiej - Parku Etnograficznym w Tokarni.

Ideą tego przedsięwzięcia jest rozpoznanie i promocja regionalnych produktów żywnościowych utrwalonych w narodowej tradycji, od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według niezmienionych receptur. "To również sposób na ocalenie ich od zapomnienia, zanim zostaną wyparte przez przemysł produkcji żywności" - podkreśla Beata Ryń z Muzeum Wsi Kieleckiej.

W komisji jurorów zasiądą członkowie krajowej kapituły konkursu - przedstawiciele Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Ocenią oni zakwalifikowane do współzawodnictwa produkty w czterech kategoriach: wyroby pochodzenia zwierzęcego, pochodzenia roślinnego, napoje oraz inna wytwórczość.

Imprezie towarzyszyć mają występy Kapeli Świętokrzyskiej i zespołu folkowego Góralska Hora. Atrakcją będzie też pokaz obrzędowy "Wesele wójtowej córki" w wykonaniu zespołu Leśnianie, prezentacja regionalnych strojów ludowych oraz warsztatów reprezentujących ginące zawody rzemieślnicze.

Jarmark produktów regionalnych może być dla turystów okazją do degustacji zalewajki świętokrzyskiej, gęsich żołądków z Rakowa i specjałów kuchni kamedulskiej z Rytwian. Na straganach mają pojawić się również miody, wędliny, sery, pieczywo, ekologiczne przetwory, a także świeże owoce z Sandomierszczyzny.

Finał wojewódzki konkursu "Smaki Regionów" organizuje Urząd Marszałkowski w Kielcach, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach i Muzeum Wsi Kieleckiej. (PAP)

mch/ abe/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)