Konkursy i zagadki poświęcone zasadom zdrowego odżywiania przygotowano w ramach Dziecięcej Szkoły Gotowania dla uczniów klas 1-3 szkół podstawowych województwa świętokrzyskiego. Zajęcia są elementem kampanii, organizowanej przez oddział Agencji Rynku Rolnego.
Jak powiedziała w piątek PAP Agnieszka Duda z Agencji, w cyklu rozpoczętych w połowie listopada edukacyjno-kulinarnych warsztatów weźmie udział 740 uczniów z 15 szkół regionu.
"Chcemy zwrócić uwagę najmłodszych dzieci na to, co jedzą. Także zachęcić je do spożywania zdrowych, ważnych dla prawidłowego rozwoju produktów, szczególnie warzyw i owoców, co być może przyczyni się do wyeliminowania ze szkolnych sklepików słodyczy" - mówiła Duda.
Zajęcia mają także promować realizowane w szkołach programy "Szklanka mleka" i "Owoce w szkole".
Warsztaty mają formę zabawy. Dzieci uczestniczą m.in. w konkursie na najbardziej kolorową kanapkę z warzywami i sałatkę owocową, które przygotowują dla swoich szkolnych kolegów. Wzajemnie oceniają swoje kulinarne dzieła. Mają także za zadanie rozpoznać smaki soków. Jednym z prowadzących zajęcia jest zawodowy kucharz.
W ramach kampanii "Wiemy, co jemy, i zdrowo żyjemy" kielecki oddział Agencji Rynku Rolnego planuje na przyszły rok zorganizowanie warsztatów zdrowego gotowania dla uczniów szkół gastronomicznych. Z kolei dyrektorzy placówek edukacyjnych podczas konferencji dowiedzą się od dietetyków, na co zwrócić uwagę, planując jadłospisy szkolnych stołówek. Dzięki akcji, producenci żywności ekologicznej z regionu będą promowali swoje wyroby na kieleckich targach EcoFamily - Ekologia dla Rodziny. (PAP)
ban/ hes/