Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Targi spożywcze, gastronomiczne i logistyczne w Poznaniu

0
Podziel się:

W poniedziałek w Poznaniu ruszają targi branży spożywczej, gastronomicznej,
opakowaniowej i logistycznej. Część targowych wydarzeń rozpoczęła się już w sobotę.

W poniedziałek w Poznaniu ruszają targi branży spożywczej, gastronomicznej, opakowaniowej i logistycznej. Część targowych wydarzeń rozpoczęła się już w sobotę.

Według organizatorów, liczba wystawców targów Polagra-Food, Polagra-Tech, Gastro Trendy i Taropak na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich (MTP) przekroczy 1,2 tys. W sumie na targach zadebiutuje niemal 400 produktów, ekspozycja zajmie około 70 tys. m. kw.

W ramach targów Polagra-Food i GastroTrendy zaprezentuje się ponad 280 firm działających w branży spożywczej i gastronomii z takich krajów jak Polska, Niemcy, Litwa, Czechy i Włochy.

Jak poinformowała PAP Małgorzata Kolczyńska z MTP, targi Polagra-Food to okazja do zapoznania się z szerokim asortymentem różnorodnych produktów: mięs, produktów mleczarskich, wyrobów cukierniczych, alkoholi czy tzw. zdrowej żywności.

Targi Gastro Trendy uzupełnią ekspozycję firm z sektora spożywczego o prezentację maszyn i urządzeń dla gastronomii, wyposażenia lokali, produktów spożywczych, sprzętu i oprogramowania komputerowego a także usług w zakresie doradztwa technicznego, szkoleń, bankowości czy realizacji obiektów.

Targi przemysłu spożywczego i gastronomii od soboty poprzedza ekspozycja "Smaki Regionów", poświęcona polskiej żywności tradycyjnej, regionalnej i certyfikowanej.

Na stoiskach znaleźć można wina, nalewki, chleby, ciasta, wędliny, sery, przetwory warzywne i owocowe oraz wiele innych, tradycyjnych smakołyków charakterystycznych dla różnych części Polski. Wybrane produkty można również zakupić.

"Targi mają promować polską, ekologiczna i certyfikowaną żywność oraz wspierać rozwój produkcji polskich produktów naturalnych i tradycyjnych. Ponadto jako spotkanie małych i lokalnych producentów i przetwórców, przyczynia się do nawiązywania kontaktów handlowych - ich efektem może być konsolidacja drobnych, regionalnych wytwórców tradycyjnej żywności" - powiedziała Anna Adamska z MTP.

W ramach targów Smaki Regionów, w poniedziałek po raz dziesiąty rozdane zostaną statuetki "Perła" - najwyższe odznaczenia w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo". Ideą konkursu jest poznanie i udokumentowanie polskich regionalnych produktów żywnościowych, promocja narodowych specjałów, a także przygotowanie ich producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności.

Dzień później rozstrzygnięty zostanie Kulinarny Puchar Polski - konkurs uznawany za najbardziej prestiżowe wydarzenie branży gastronomicznej w kraju. Do rywalizacji stanie dziesięć najlepszych zespołów kucharskich, które wcześniej zwyciężyły w najwyżej notowanych imprezach kulinarnych w Polsce. Swój konkurs na targach będą mieli też najlepsi polscy bariści, czyli specjaliści od parzenia kawy.

Na targach Polagra - Tech prezentowane będą nowoczesne technologie dla różnych gałęzi przemysłu spożywczego. W ramach ekspozycji na żywo prezentowane będzie działanie specjalistycznych maszyn i urządzeń oraz całych linii technologicznych, a dodatkową atrakcją dla wszystkich zwiedzających będzie możliwość spróbowania produkowanych na miejscu wyrobów.

Nowoczesne technologie, maszyny i urządzenia oraz dodatki do żywności w ramach czterech salonów tematycznych zaprezentuje ponad 300 wystawców, m.in. z Polski, Niemiec, Czech, Włoch, Austrii, Holandii, Francji i Belgii.

Równocześnie trwać będzie Taropak - największe targi branży opakowaniowej i logistycznej w Europie Środkowo - Wschodniej. Na targach swoją ofertę zaprezentują wystawcy produktów i usług obu tych branż - od surowców i półproduktów poprzez maszyny i urządzenia aż po gotowe produkty i zaplecze logistyczne z nimi związane. (PAP)

rpo/ wkr/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)