Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

W Olsztynie kiermasz tradycyjnej żywności

0
Podziel się:

Na olsztyńskiej starówce odbył się w sobotę kiermasz tradycyjnej regionalnej
żywności. Można było kupić chleby, sery twarogowe, ryby, wędliny i miody.

Na olsztyńskiej starówce odbył się w sobotę kiermasz tradycyjnej regionalnej żywności. Można było kupić chleby, sery twarogowe, ryby, wędliny i miody.

W zorganizowanym przez samorząd województwa kiermaszu wzięli udział członkowie sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle. Na drewnianych, stylowych straganach można było kupić m.in. chleb na zakwasie i z żurawiną wypiekany w piekarni w Wydminach pod Giżyckiem, czy wędzone ryby z gospodarstwa rybackiego w Swaderkach pod Olsztynem.

Choć ceny nie były niskie, np. mały bochenek chleba z żurawiną kosztował 6 zł, kupujących nie brakowało. Klienci podkreślali przede wszystkim, że kupując regionalne produkty mają pewność, że płacą za dobrą i zdrową żywność.

Certyfikaty Sieci Dziedzictwa Kulinarnego mają na Warmii i Mazurach producenci i przetwórcy żywności, a także restauratorzy i właściciele małych gospodarstw agroturystycznych, w sumie ponad 120 podmiotów.

Pomysł na Sieć Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w 1995 roku w Szwecji. Województwo warmińsko-mazurskie jako pierwsze w Polsce w 2006 roku utworzyło sieć regionalną. Później przystąpiło do niej jeszcze osiem innych województw. (PAP)

jwo/ ako

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)