Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

Warmińsko-Mazurskie: Nowe firmy w sieci dziedzictwa kulinarnego

0
Podziel się:

Kolejne dwa podmioty gospodarcze z branży gastronomicznej i turystycznej
dołączyły do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla. Regionalna sieć
liczy 121 członków i jest największym tego typu zrzeszeniem w kraju.

Kolejne dwa podmioty gospodarcze z branży gastronomicznej i turystycznej dołączyły do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla. Regionalna sieć liczy 121 członków i jest największym tego typu zrzeszeniem w kraju.

O przyjęciu do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego kolejnych dwóch członków - restauracji hotelu Tajty w Wilkasach, serwującej potrawy kuchni staropolskiej oraz stołówki certyfikowanego gospodarstwa agroturystycznego Placówka w Wydminach - poinformował zarząd województwa warmińsko-mazurskiego.

"Sieć, którą w 2005 roku powołaliśmy jako pierwsi w Polsce, cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem lokalnych producentów żywności oraz restauratorów. Obecnie należy do niej 121 firm i jest to największa regionalna sieć dziedzictwa kulinarnego w kraju" - podkreślił marszałek woj. warmińsko-mazurskiego Jacek Protas.

Do sieci należą producenci, przetwórcy i restauratorzy, którzy wytwarzają i sprzedają lokalne produkty spożywcze, stanowiące dziedzictwo kulinarne regionu. Członkowie zrzeszenia otrzymują certyfikaty, które potwierdzają jakość sprzedawanych produktów. Mogą także bezpłatnie reklamować się w regionalnych folderach promocyjnych i uczestniczyć w organizowanych przez samorząd imprezach promocyjnych.

Warmińsko-mazurski samorząd od kilku lat przygotowuje cykliczne kiermasze, promujące żywność naturalną, tradycyjną i regionalną. W tym roku odbędzie się 12 imprez z tzw. kalendarza smaków - rozpoczną się one Regionalnym Świętem Ryby, które odbędzie się 30 czerwca w Iławie, a zakończą 6 października Regionalnym Świętem Miodu w Ełku.(PAP)

mbo/ amac/ mag/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)