Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

"Wiśnia nadwiślanka" zarejestrowana jako chroniona nazwa pochodzenia

0
Podziel się:

Wiśnia nadwiślanka, uprawiana na terenie sześciu gmin
położonych nad środkową Wisłą, została zarejestrowana w Dzienniku Urzędowym UE jako chroniona nazwa
pochodzenia. To pierwszy produkt ze Świętokrzyskiego wpisany do unijnego systemu jakości żywności.

Wiśnia nadwiślanka, uprawiana na terenie sześciu gmin położonych nad środkową Wisłą, została zarejestrowana w Dzienniku Urzędowym UE jako chroniona nazwa pochodzenia. To pierwszy produkt ze Świętokrzyskiego wpisany do unijnego systemu jakości żywności.

Wiśnia nadwiślanka jest lokalną, odroślową, czyli rozmnażającą się z odrostów korzeniowych wiśnią sokową, która została zaaklimatyzowana do warunków pasa nadwiślańskiego, charakteryzującego się wapiennym lub wapienno-gliniastym podłożem.

"Obszar uprawy tej wiśni obejmuje gminy: Ożarów, Tarłów, Annopol, Lipsko, Sienno i Solec nad Wisłą" - poinformował PAP we wtorek Wiesław Reszczyk z Urzędu Marszałkowskiego w Kielcach.

W przeszłości wiśnia nadwiślanka znana była także jako "słupska, "słupianka" lub "słupiec" - od nazwy miejscowości Słupia Nadbrzeżna, w której na początku XX wieku pojawiły się pierwsze nasadzenia wiśni odroślowej. Na innych terenach wiśnia ta także może rosnąć, ale mimo kwitnienia - nie owocuje.

Według dr Janusza Szuszyny - autora wniosku, na podstawie którego nadwiślance została przypisana chroniona nazwa pochodzenia - wiśnia ta jest uprawiana w około 300 gospodarstwach, na obszarze około 800 hektarów. Roczna produkcja sięga 8 tys. ton.

Wiśnia nadwiślanka odznacza się wysokim ekstraktem, czyli sumą rozpuszczalnych w wodzie związków (głównie cukru), silnym aromatem i intensywnym barwnikiem antocyjanów - substancji z grupy antyoksydantów, tj. związków uwalniających wolne rodniki i wykazujących działania antynowotworowe.

Nadwiślankę wyróżniają owoce mniejsze od odmian uprawnych, intensywna barwa soku i wysoka kwasowość. Po oderwaniu szypułki w zagłębieniu szypułkowym powstaje niewielki wyciek soku, który zamienia się w galaretkę, przedłużającą trwałość owoców w porównaniu z odmianami szlachetnymi.

Wniosek o rejestrację wiśni nadwiślanki jako chronionej nazwy pochodzenia złożyła Spółdzielnia Producentów Owoców i Warzyw "Nadwiślanka" w Ożarowie (Świętokrzyskie), która skupuje dla wytwórni soków i syropów około 25 proc. produkcji tego owocu. (PAP)

mch/ pad/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)