Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Wizyta Haralda V: polsko-norweska muzyka i norweska kuchnia

0
Podziel się:

Pieczony comber z renifera, mus z pieczonego łososia i opiekana żabnica -
to niektóre z dań, które podano w czwartek na przyjęciu w Teatrze Wielkim w Warszawie. Goszcząca w
Polsce norweska para królewska podjęła tam wieczorem polską parę prezydencką.

Pieczony comber z renifera, mus z pieczonego łososia i opiekana żabnica - to niektóre z dań, które podano w czwartek na przyjęciu w Teatrze Wielkim w Warszawie. Goszcząca w Polsce norweska para królewska podjęła tam wieczorem polską parę prezydencką.

Po przybyciu do Teatru Wielkiego król Harald V i królowa Sonja oraz prezydent Bronisław Komorowski z żoną Anną w towarzystwie zaproszonych gości wysłuchali koncertu polskich i norweskich muzyków.

Zaprezentowano utwory powstałe w wyniku współpracy artystów z Polski i Norwegii w ramach "Operacji Opera", czyli międzynarodowego projektu artystycznego.

Po koncercie zebrani przenieśli się do foyer, gdzie mieli okazję skosztować norweskiej kuchni, m.in.˙sałatki z kraba królewskiego, marynowanego pstrąga, pieczonego dorsza z truflami, norweskiej zupy rybnej, czy delikatnie pieczonego norweskiego łososia.

Jak mówił przed rozpoczęciem koncertu ambasador Norwegii w Polsce Enok Nygaard, potrawy zostały przygotowane przez polskich i norweskich kucharzy.

Zaznaczył, że zarówno muzyka, jak i kuchnia to ważne części kultury. A ta dziedzina - mówił ambasador - to ważny element polsko-norweskich relacji. Dodał, że podczas wizyty króla Haralda w Polsce wielokrotnie podkreślano, że stosunki między naszymi krajami są dobre.

Wieczorne przyjęcie w Teatrze Wielkim to ostatni warszawski punkt oficjalnej wizyty norweskiej pary królewskiej w Polsce. Piątek Harald V i królowa Sonja spędzą w Krakowie. (PAP)

hgt/ mok/ jbr/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)