Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

Wkrótce pieczywo ze znakiem jakości QAFP

0
Podziel się:

Chleb najwyższej jakości, bez substancji konserwujących, polepszaczy,
barwników czy aromatów będzie mógł być oznaczony znakiem jakości QAFP. Trwają prace nad objęciem
pieczywa takim systemem gwarantowanej jakości - poinformowała Agnieszka Różańska z UPEMI.

Chleb najwyższej jakości, bez substancji konserwujących, polepszaczy, barwników czy aromatów będzie mógł być oznaczony znakiem jakości QAFP. Trwają prace nad objęciem pieczywa takim systemem gwarantowanej jakości - poinformowała Agnieszka Różańska z UPEMI.

System jakości QAFP, czyli Multiproduktowy System Gwarantowanej Jakości Żywności, powstał w 2008 r. z inicjatywy Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI). Obecnie dotyczy on kulinarnego mięsa wieprzowego, drobiowego i wędlin.

UPEMI wraz ze Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa RP od roku prowadzi prace nad tzw. zeszytem branżowym dotyczący pieczywa. Dokument trafił już do resortu rolnictwa i czeka na akceptację ministra. "Wiele wskazuje na to, że zeszyt branżowy +Pieczywo+ zostanie zatwierdzony przez resort na początku przyszłego roku" - dodała.

Zeszyt zawiera szczegółowe normy dotyczące wytwarzania produktów zbożowych - powiedziała Różańska. Określa rodzaje atestów, jakie będzie musiała posiadać mąka przeznaczona do produkcji pieczywa ze znakiem QAFP; sam proces technologiczny będzie ścisłe kontrolowany.

Certyfikatami QAFP będą mogły być oznaczane następujące rodzaje pieczywa: pszenne jasne, zwykłe i wyborowe; pszenne ciemne na kwasie naturalnym; żytnie jasne i ciemne na kwasie naturalnym; mieszane ciemne na kwasie naturalnym; z udziałem mąki ze zbóż nie chlebowych, pseudo zbóż i nasion roślin oleistych.

Wprowadzając certyfikaty QAFP, branża chce zahamować spadkową tendencję spożycia chleba. Badania wskazują bowiem, że Polacy niechętnie sięgają po pieczywo - głównie ze względu na wysoką cenę, niewspółmierną do stale pogarszającej się jakości.

Znak QAFP na wyrobach piekarniczych ma być gwarancją, że produkt został wytworzony przy zachowaniu restrykcyjnych norm, a jego smak i jakość zawsze będzie powtarzalna - podkreśliła Różańska.

Jej zdaniem piekarnie powinny być zainteresowane uzyskaniem takiego znaku, gdyż będzie to szansa dla wielu małych zakładów na pozyskanie zaufania konsumentów.

Według GUS w 2012 r. konsumpcja pieczywa spadła o 2,4 proc. Najwięcej chleba kupują gospodarstwa domowe o najniższych dochodach. W przeliczeniu na osobę najwięcej pieczywa jedzą mieszkańcy woj. świętokrzyskie (8,29 kg), a najmniej - woj. pomorskiego (5,57 kg).

W pierwszym półroczu tego roku popyt na pieczywo i artykuły zbożowe zmniejszył się - najbardziej w gospodarstwach rolników i rencistów (o ok. 6 proc.). Całkowita konsumpcja spadła o 1,1 proc. (PAP)

awy/ pad/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)