Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Włochy: Czarna papryka, niebieskie kartofle i inne atrakcje dla stołu

0
Podziel się:

Czarna papryka, kartofle z niebiesko-fioletowym miąższem, czerwona bazylia - te
niezwykłe okazy zaprezentował włoski związek rolników. Zapewniono, że oryginalne warzywa nie tylko
są bezpieczne i wolne od groźnych barwników, ale mają nader dobroczynne działanie.

Czarna papryka, kartofle z niebiesko-fioletowym miąższem, czerwona bazylia - te niezwykłe okazy zaprezentował włoski związek rolników. Zapewniono, że oryginalne warzywa nie tylko są bezpieczne i wolne od groźnych barwników, ale mają nader dobroczynne działanie.

Warzywa w zaskakujących barwach były atrakcją Międzynarodowego Forum Rolnictwa i Żywności w Cernobbio, na północy Włoch. Związek rolników indywidualnych Coldiretti poinformował o dodatkowych właściwościach zdrowotnych, które są największą zaletą kolorowych okazów. I tak na przykład czerwona bazylia pomaga zwalczać stres, a ciemna fioletowa marchew hamuje proces starzenia skóry.

Z kolei czarna, niemal kwadratowa, papryka bogata jest w witaminy oraz w przeciwutleniacze zaś niebiesko-fioletowe ziemniaki z Trydentu zawierają antocyjany korzystnie wpływające na wzrok i zapobiegające odkładaniu się cholesterolu. Jest też biała marchewka o słodkim smaku oraz kolorowa botwina z liśćmi w barwach od żółtej i pomarańczowej do różowej, która nie traci ich w trakcie gotowania.

Wszystkie te produkty uprawiane są pod kontrolą i w sposób naturalny - podkreślił rolniczy związek w wydanym komunikacie. Komunikat stwierdza też, że aby wprowadzić te nowości na rynek nie trzeba uciekać się do takich "nienaturalnych metod, jak manipulacja genetyczna".

Jest jeszcze jedna korzyść, na którą zwrócono uwagę - tradycyjne codzienne dania tracą swą monotonię właśnie dzięki nowej palecie barw. (PAP)

sw/ jm/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)